Harry...het zorgenpoppetje
 29-03-2020  DIY(9) Gevoel(17) inspiratie(25) Leuk(20)

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Harry, het zorgenpoppetje. Jaja, je leest het goed: het zorgenpoppetje. Ken je dat niet? Lees dan zeker even verder want ik ben namelijk heel erg goed in het helpen van kindjes... Welkom in mijn wereld!

De legende

Misschien dat de Nederlandse naam je niet veel zegt, maar de Engels benaming "worry doll(s)" of "trouble doll(s)" misschien wel? In het Spaans ook wel gekend als "Muñeca quitapena". Het zijn kleine, handgemaakte poppetjes die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Guatemala. 

Volgens de legende vertellen Guatemalteekse kinderen 's avonds voor het slapengaan hun zorgen aan de Worry doll, waarna ze het poppetje onder hun hoofdkussen leggen. Tegen de ochtend zou het poppetje de kinderen de nodige wijsheid en kennis hebben gegeven om zo hun zorgen te laten verdwijnen.

Het verhaal van de zorgenpoppetjes is een lokale Maya-legende. De oorsprong verwijst naar een Maya-prinses genaamd Ixmucane. Van de zonnegod ontving zij een speciaal geschenk waarmee ze elk probleem kon oplossen waar een mens zich zorgen over kan maken. Het zorgenpoppetje is een voorstelling van deze prinses en haar wijsheid. 

Traditioneel worden ze gemaakt van draad, wol en textielrestjes. Dikwijls zijn ze ook in de traditionele Maya-stijl vormgegeven. De maat van de poppetjes variëren van ongeveer 1,27 cm tot 5 cm. (bron: commonhope.org, bron foto onder: wescnews)

De varianten

Uiteraard zijn er hierop verschillende varianten ontstaan, maar de achterliggende betekenis is meestal wel dezelfde gebleven: iets schenken aan kinderen waarbij ze makkelijk terecht kunnen met hun verhaal, hun angsten en zorgen en het geven van hoop, steun om de moeilijkheden te overwinnen. Al is het maar het kunnen uiten van de bezorgdheden dat het kind kan doen opluchten, en uiteraard het geloof erin. Kennen we zo ook niet allemaal het verhaal van de tandenfee? Voor kinderen kan het soms ook makkelijker zijn om zich te uiten ten opzichte van een voorwerp (knuffel, handpop,...) of dier dan ten opzichte van volwassenen. Sommige kinderen voelen zich ook niet altijd goed begrepen, gewoonweg omdat ze dikwijls ook nog niet over de vaardigheden beschikken om het (juist) te verwoorden. De objecten en/of dieren zijn eveneens onvoorwaardelijk in hun reactie ten opzichte van het kind. 

Hoewel het in de oorspronkelijke versie gaat over het bewaren van het zorgenpoppetje onder het hoofdkussen, zou je het kind ook kunnen vragen om het op een nachtkastje te bewaren. Iets dat misschien veiliger is (minder kans op verlies of stukgaan). Je zou (samen met het kind) nog een apart bedje kunnen maken (vb. uit een luciferdoosje) zodat het kind ook het poppetje te slapen kan leggen en het naast hem/haar 's nachts de zorgen kan wegnemen.

Uit de praktijk blijkt dat sommige ouders het poppetje 's nachts, wanneer het kind slaapt, ook terug vanonder het hoofdkussen halen of van de slaapkamer in het algemeen. Al is het dan natuurlijk wel van inventief te zijn met de verhaallijn en niet te vergeten om (wanneer nodig) het poppetje terug te geven...Dit is natuurlijk wanneer je graag hetzelfde poppetje wil gaan gebruiken. Niets belet natuurlijk om verschillende exemplaren te voorzien. 

Op de foto hierboven (bron: patchwork cactus) zijn al een aantal varianten te zien. Maar ongetwijfeld ga je er nog veel meer vinden op Google of Pinterest. Zo zijn er ook poppenvarianten waarbij er geen armen aanwezig zijn (zoals Harry) of die meer de vormgeving van een konijntje hebben. Ook de gebruikte materialen kunnen verschillen. Het kan goed zijn dat je best al veel materiaal in huis hebt om zelf een poppetje te maken, er zijn immers geen vereisten behalve natuurlijk dat het voldoende stevig en veilig is...

Andere mogelijkheden

Als je handig bent met naald en draad zou een alternatief natuurlijk ook een versie uit stof/plush kunnen zijn. (bron foto's beneden: Pinterest)

Of je kan er eentje kopen. Er zijn ook vergelijkbare knuffels op de markt, met een rits waar het kind zijn/haar zorgentekening of geschreven zorgen in kan stoppen zoals op onderstaande foto. (bron foto: wescoshop)

Tot slot kan je het nog over een andere boeg gooien en aan de slag gaan met papier en karton. (bron foto beneden: Pinterest)

Het voordeel van zorgenpoppetjes waar je kind iets kan insteken zoals een tekening of kort tekstje is dat je als ouder ook zelf te weten komt waar je kind mee zit en je vervolgens hiermee aan de slag kan gaan.

En wat dan met Harry? Harry het zorgenpoppetje was een project tijdens de eerste lockdown in Coronatijden (2020) en werd gemaakt van huis-tuin-& keukenmateriaal. Wil je graag meer weten over het ontstaan van Harry en zelf een poppetje knutselen, lees dan het artikel "Harry ...DIY" of liever een ander knutselproject waarmee je jouw kind tot rust kan brengen? Lees dan het artikel over de DIY van de Calm Downfles.


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.