Harry... DIY
 25-05-2020  DIY(8) inspiratie(21) Leuk(14)

In het blogartikel "Harry... Het zorgenpoppetje" stelde Harry zichzelf even voor, samen met zijn betekenis voor kleine kindjes en de mogelijke varianten. Het leek Harry wel leuk om nog een artikel te delen over hoe hij werd "geboren", zodat ook jij aan de slag kan. Hij hoopt namelijk stiekem op vele broertjes en zusjes binnen de Zorgenpoppenfamilie, die Harry toch...

Goed nieuws en minder goed nieuws

Over het knutselen van een Harry look-a-like heb ik goed nieuws en minder goed nieuws. Om te beginnen: het goede nieuws. Harry is "geboren" tijdens een knutselbui in de Coronacrisis. Dit betekent dat hij noodgedwongen werd gemaakt uit "huis-tuin- en keukenmateriaal" dat ik toen ter beschikking had. De kans is dus groot dat je zelf ook het materiaal in huis hebt (of iets gelijkaardigs) zonder meteen naar de winkel te moeten hollen... Dat is toch al goed nieuws, hé?

Oké, dan nu het minder goede nieuws. Ik was zodanig druk in de weer met het knutselen van Harry dat ik vergat om tussendoor foto's te maken van het maakproces. Ik wist toen ook nog niet dat mijn Harry zo veeleisend zou zijn dat hij graag hierover een blogartikel had... (*insert ogendraaiende smiley*) Hieronder vind je dus alvast het stappenplan, maar ik heb helaas geen foto's op ze te verduidelijken. Hopelijk is de uitleg voldoende, als er iets niet duidelijk is, mag je het altijd vragen.

Zo, dit gezegd zijnde... Harry en ik zijn er klaar voor. Jij ook? Oké, hier gaan we!

De benodigdheden

  • een wasknijper of een houten (ijs)stokje. Blijkbaar kan je online of in bepaalde winkels ook speciale houten vormpjes kopen om dergelijke poppetjes te maken
  • (stevig) garen in verschillende kleuren
  • een schaar
  • een elastiekje (of een stukje garen)
  • (stevige) lijm
  • opplakogen of kleine knoopjes of stukjes vilt dat kan dienen als ogen

In mijn project gebruikte ik een houten wasknijper en katoengaren van ongeveer 0.5 cm dikte in donkerbruin, okergeel, oranje en licht blauwe kleur. Als ogen heb ik Harry 2 kleine opplakogen met kartonnen achterkant (sommige zijn volledig van plastic) gegeven en ik gebruikte voornamelijk Pattex sneldrogende transparante lijm. Al is het ook mogelijk om met een lijmpistool te werken. Dat heb ik trouwens ook gebruikt om de oogjes erop te lijmen aangezien dit met Pattex niet goed lukte.

Het stappenplan

Stap 1: Ik ben begonnen met het maken van Harry zijn haar. Bruin garen heb ik verschillende keren rond mijn wijs- en middenvinger gedraaid, maar je zou dat bv. ook rond de tanden van een vork kunnen draaien. Wanneer ik dacht voldoende hoeveelheid/dikte te hebben heb ik het geheel aan 1 kant samengebonden met een klein elastiekje. Maar dat kan natuurlijk ook perfect met een klein touwtje. Het is maar zodat het geheel aan 1 uiteinde allemaal samen blijft. Daar waar alles samen is gebonden heb ik vervolgens tussen het "knijp"-gedeelte van de wasknijper gestoken. Op deze manier kwam dit meteen ook in de "holte" van de wasknijper terecht. Iets wat achteraf ook niet meer zichtbaar zal zijn. Dit betekent onmiddellijk ook dat de 2 uiteinden van de wasknijper, "daar waarmee je knijpt om de wasknijper open dicht te krijgen", de voeten zouden worden.

Stap 2: Vervolgens heb ik een kleur gekozen dat ik graag aan zijn gezicht wilde geven. Met voldoende lijm aan het begin ter hoogte van zijn haar, ben ik begonnen met het garen rond de wasknijper te draaien. Daarbij heb ik geprobeerd om de draad telkens goed te doen aansluiten tegen de vorige om zo maar 1 laag te maken die voldoende dekkend is. Daar waar het ijzeren houdertje begint, ben ik gestopt en heb ik het geheel vastgeknoopt en gelijmd aan de wasspijker. 

Stap 3: Voor zijn lichaam/bloesje wilde ik graag een andere kleur (oranje). Ook deze heb ik met het beginstukje van het garen goed vastgelijmd en heb ik vervolgens de draad meerdere keren rond de wasspijker gedraaid. Omdat ik graag een duidelijk verschil wilde met zijn gezicht én om het ijzeren middenstuk weg te werken, heb ik het garen in meerdere lagen over mekaar aangebracht. Ter hoogte van de ijzeren spiraal ben ik gestopt zodat ik nog voldoende plaats over had voor zijn benen/broek. Ook hier weer heb ik het einde vastgeknoopt en gelijmd alvorens aan de benen te beginnen.

Stap 4: Dit is eigenlijk een herhaling van stap 3 maar dan 2x, elk aan een kant van "daar waarmee ge de knijper open en dicht kunt doen". Zodat er uiteindelijk, in mijn geval, 2 licht blauwe benen/broekspijpen ontstonden. Uiteraard ook hier weer goed alles vastgeknoopt en gelijmd.

Stap 5: Voor de afwerking heb ik met het warme lijmpistool de oogjes vastgezet, en heb ik de lusjes van zijn haren open geknipt zodat het meer op "haar" lijkt. Je zou hem nog een kapsel kunnen geven zodat alle "garensprietjes" dezelfde lengte hebben maar dat wilde ik voor Harry niet, ik vond de "messy" look wel bij hem passen. Nadien heb ik de transparante lijm op verschillende plaatsen nog eens extra aangebracht zoals: ter hoogte van de knopen, of zelfs op het touw zodat ze goed ten opzichte van mekaar blijven zitten.

Nog een tip: bij het maken van de eindknopen heb ik telkens geprobeerd deze te verstoppen door ze naar de binnenzijde van de wasspijker te draaien en wanneer dat niet mogelijk was, het beginstuk van de volgende kleur aan te brengen een stukje boven de knoop zodat deze de knoop wat verbergt. 

De geboorte

En zo is Harry geboren. Uiteraard zijn er nog veel varianten mogelijk: armen/geen armen, ogen/geen ogen of 1 groot oog dan wel eerdere (vb. 3), mond/geen mond, neus/geen neus. Maar ook in materiaal en in vormgeving: zo zouden bijvoorbeeld de "benen" van de wasknijper de oren van een konijn kunnen worden... Als lijfje kan ook het houtje stokje van een (Magnum)ijsje worden gebruikt.

Voilà, en daarmee zijn we aan het einde gekomen van de Harry DIY-blogpagina en gaat Harry zijn wens in vervulling. Uiteraard dit alles onder het toezichthoudende oog van Harry zelf...

Harry zou Harry niet zijn als hij niet nog een verzoek had...Hij wil heel graag kennismaken met zijn nieuwe broertjes en zusjes uit de Zorgenpoppenfamilie dus wanneer je klaar bent zou hij graag je creatie willen zien! Je mag dit delen op sociale media van deze website of op Instagram onder de #ZorgenpoppetjeHarry of #Harryrules (niet naar mij kijken, was Harry zijn idee... tijd dus om af te ronden voor het helemaal te erg wordt!)


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op “inschrijven” te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.