Werk(en) is als een liefdesrelatie
 21-03-2023  Werk(18)

Beeld je in: je bent op zoek naar de ware liefde en na een tijdje ontmoet je iemand. Je krijgt vlinders in je buik, het voelt wat onwennig en aftastend maar voor jullie het goed en wel beseffen zitten jullie in een relatie. Samen genieten, leuke dingen doen, mekaar nog beter leren kennen en ontdekken. Een relatie die lang of kortlopend kan zijn, met hoogtepunten en misschien ook wel dieptepunten, met verlangens maar misschien ook twijfels en onzekerheden. Is dit herkenbaar? Dan is het misschien ook wel herkenbaar in je werksituatie?

Want als je erover nadenkt dan blijken beide wel wat gemeenschappelijk te hebben. Zelf zie ik hierin 8 fasen:

Fase 1: De zoektocht naar de ware Jacob

Je bent helemaal klaar voor het vinden van je eerste Jacob of, als je al eerdere relaties achter de rug hebt, een nieuwe Jacob. Hoe dan ook: het willen vinden van dé ware Jacob staat nu hoog op je verlanglijstje. Je smijt je met al je glorie (lees: CV) op de (arbeids)markt en begint op jouw beurt de markt te verkennen.

Je speurt daarbij het internet af op zoek naar een ideale match, je informeert in je familie- en/of vriendenkring naar potentiële kandidaten of je waagt je aan een speeddate op een of andere bijeenkomst (lees: jobbeurs). Ongetwijfeld zijn er nog wel andere plekken waar je, al dan niet toevallig, over een potentiële match struikelt, maar hoe dan ook: de jacht is geopend, de zoektocht is begonnen...

Fase 2: Is er een match?

Na een tijdje merk je dat je speurtocht wel wat oplevert. Links en rechts zie je een potentiële match. Misschien dat je nog wat twijfelt en terughoudend bent of net niet, maar uiteindelijk ben je bereid om de sprong te wagen en je kwetsbaar op te stellen. Je wil de ander laten weten dat je interesse hebt en probeert het ook te tonen. Hopende dat de andere er ook zo over denkt en vooral: dat jullie voor mekaar gemaakt zijn.

Fase 3: Meerdere dates of teleurstellingen?

Vol spanning wacht je af tot je het verlossende bericht krijgt dat de ander je (ook) wil ontmoeten. Zo komt het tot een eerste, echte gesprek. Voorzichtig, aftastend want: wie is de ander? Wat wil deze? Wat zal onze relatie gaan inhouden? Hoe zien we samen de toekomst? Allemaal vragen waar jullie proberen uit te geraken. Samen steken jullie een teen in het ijskoude water om te ontdekken of het de moeite waard is. Afvragend of het bij deze ene date gaat blijven of er nog meerdere zullen volgen.

Alleen... het zien van potentieel is natuurlijk niet het enige ingrediënt voor een geweldig liefdesavontuur. Zelfs als je denkt dat je grootmoeders beste receptuur in handen hebt om de perfecte liefdeskoek te bakken, wil dat nog niet zeggen dat de koek heerlijk geslaagd uit de oven komt. De kans bestaat immers dat de andere niet dezelfde raakvlakken ziet of recent pas in een nieuwe werkrelatie verzeild geraakte. En anderzijds: wie weet is het voor jou ook niet datgene wat jij ervan verwachtte. Je stelt vast dat daten best leuk kan zijn, maar ook erg vermoeiend en soms frustrerend. Tot dat blijkt dat er een match is dan...

Fase 4: Vlinders in de buik

Als het duidelijk is dat je zoektocht wel wat heeft opgeleverd, dan is de tijd rijp voor de serieuze aanpak. Aan beide kanten worden de vlinders in de buik omgezet naar iets waaruit de intentie voor een langdurig samenzijn duidelijk wordt. Jullie bezegelen dit met een : (liefdes)contract. Hoerraayy tijd voor een feestje! Dat moet gevierd worden. Vanaf nu is jullie relatie helemaal officieel en iedereen mag het weten! Waarschijnlijk loop je op wolkjes want je start aan een nieuw (liefdes)avontuur, de "honeymoon phase" is begonnen...

Voor je het weet loop je bij je nieuwe vlam de deur plat (= de werkvloer), ontmoet diens vrienden (= collega's), diens interesses (=de werkcultuur), de visie op jullie relatie (= jullie werkverhouding) en je ontdekt meer en meer je rol binnen jullie relatie (= je jobinhoud). In het begin is het allemaal nog wat onwennig en zoekende maar meer en meer geraak je zelfzekerder over jullie relatie. De toon is gezet.

Fase 5: Match made in heaven of toch maar niet?

Je bent nu waarschijnlijk al een tijdje samen met je nieuwe vlam en zoals het in liefdesrelaties ook gaat, nemen na een tijdje de vlinders wat af. Dat betekent daarom niet noodzakelijk dat de liefde over is. Wel dat dit het moment is waarop je oogkleppen verdwijnen en je met je open ogen ontdekt of het "slechts" een vlaag van verliefdheid bleek of eerder toch wel écht de match made in heaven... Eentje voor eeuwig en altijd. In dat laatste geval geraak je nog meer vertrouwd en gesetteld in je relatie en voel jij je waarschijnlijk goed.

Fase 6: De ups and downs

In de natuur bloeit niets het hele jaar door. Zo gaat het helaas ook in het leven en dus ook met onze relaties. Dit betekent ook dat je werkrelatie waarschijnlijk wat ups and downs kent. De vraag is alleen: is jullie band sterk genoeg om de échte diepe downs aan te (blijven) kunnen? De ene moment zal dat waarschijnlijk beter lukken dan de andere keer. Maar misschien dat je je toch wat vragen begint te stellen over jullie relatie. Is dit nog wat je wil? En tegen welke voorwaarden wil je nog samen verder? Wil je nog iedere dag wakker worden met dezelfde naast je? Of misschien dat de andere wat twijfels heeft geuit over jullie samenzijn? (= samenwerking of toekomstige mogelijkheden in je job)

Vragen die door je hoofd spoken en waar je waarschijnlijk een antwoord op zoekt. Misschien dat je het aandurft om eens een goed gesprek aan te knopen en de hindernissen weg te werken zodat jullie samen met een schone lei verder kunnen. Dan was het slechts een tijdelijke dip, eentje waarna de liefde weer opflakkert en jullie samen de horizon verder afzeilen op weg naar het volgende huwelijksjubileum.

Fase 7: Loslaten

Maar wat als dat niet zo is? De liefde overwint alles, wordt weleens gezegd. Maar wat als de liefde tussen jullie toch niet zo sterk blijkt? Dat een van jullie toch de nood voelt om elk diens eigen weg te willen gaan? En ook de vraag te stellen: als jij er niet meer goed voelt, is het dan nog zinvol om vast te blijven houden of vast te zitten in een relatie waar jij of jullie beiden alleen maar ongelukkig van worden?

Dit moet daarom niet altijd betekenen dat de liefde gedoofd is, maar misschien eerder uit noodzaak en zelfbehoud (= je eigen welzijn of vb. reorganisatie economische moeilijkheden, pensioen,...). Hoe dan ook de beslissing is gemaakt: de wegen gaan scheiden en elk gaat zijn eigen weg.

Fase 8: de LAT-Relatie en het afscheid

Tenzij het gaat om een abrupte breuk is het échte afscheid nog niet voor vandaag op morgen. Jullie band blijft nog wel een tijdje bestaan, al is het om nog wat dingen onderling te regelen, maar begint wel te veranderen. Van een hechte band zou je nu kunnen denken dat het eerder een LAT-relatie is geworden. Je aanwezigheid (=vb. deelname aan vergaderingen) en effort (=al je taken blijven opnemen) wordt niet altijd meer ten volle verwacht. Meer en meer komen jullie uit op de T-splitsing van jullie relatie en volgt het echte afscheid. De een zwaait af naar rechts, de andere naar links. Elk diens eigen (liefdes)pad verder afwandelend, wat niet altijd wil zeggen dat jullie misschien mekaar in de toekomst niet meer gaan horen en/of zien.

En op deze manier is werk(en) dus als een liefdesrelatie en een liefdesrelatie soms als werken... 🙂

Reflectie

  • Hoe ervaar jij een werkrelatie?
  • Welke werkrelatie heeft op jou de meeste indruk gemaakt? Waarom?
  • Wat is voor jou totaal not done in een werkrelatie waardoor je de relatie zou willen beëindigen?
  • Welke vorm van werkrelatie heeft jouw voorkeur (vb. LAT-relatie vanaf het begin in vorm van zelfstandigenstatuut of eerder enkel all the way?)

Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.