Musea stellen meesterstukken gratis ter beschikking voor download
 03-02-2023  inspiratie(25) Kunst(13)

Een aantal musea stellen hun online catalogus met meesterstukken ter beschikking voor publieke download. Dikwijls zijn ze volledig gratis, in hoge resolutie beschikbaar en is het vooraf vragen voor toestemming m.b.t. het gebruik ervan aan het betreffende museum niet meer nodig. Uiteraard blijft het een en ander afhankelijk van de licentie die van toepassing is, wat je best nog even nakijkt. Al is er voor persoonlijk gebruik meestal geen probleem.

  • Zoeken in de Met-collectie doe je hier: "The Met Collection". Links onderaan van de afbeelding die je selecteert zie je een klein icoon. Dit geeft meer informatie over de licentie die van toepassing is op het kunstwerk. (Nog een tip: sommige kunstwerken hebben zelfs een audio-uitleg ter beschikking, zoals bijvoorbeeld bij dit werk van Van Gogh)
  • De website van het Rijksmuseum voorziet niet alleen een volledige uitleg per kunstwerk, maar dikwijls is er ook een audio-uitleg voorzien, net zoals de mogelijkheid om een kunstwerk te downloaden. Let wel: hiervoor dien je een account te hebben. Je kan de kunstwerken zelfs opslaan en bewerken tot een nieuw resultaat. Uitleg hierover is te vinden op de site zelf.
  • The National Gallery of Art beoogt om zoveel mogelijk data en kunstwerkfoto's online open te stellen voor het publiek.
  • Zelfs Google heeft een eigen Art Project uitgewerkt!
  • The British Library heeft meer dan een miljoen afbeeldingen ter beschikking gemaakt.
  • The Met voorziet ook in publicaties, journals die gratis raadpleegbaar en downloadbaar zijn.
  • Een andere bron waar je dingen kan opzoeken is: Thomas J. Watson Library van The Met's research library

Zo kan je makkelijk vanuit je luie zetel de kunstwerken opzoeken en bewonderen. Wil je graag nog wat bijleren over kunst dan kan je ook nog op deze site van The Met terecht. Klik zeker bovenaan in de menubalk ook nog op de andere tabbladen van "learn with us".


Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.