Calm Downfles
 16-04-2021  DIY(8) inspiratie(22) Leuk(15) Mindfulness(7)

Leuk voor kinderen én eigenlijk ook volwassenen!

Elke ouder weet dat ook kinderen stressvolle momenten kunnen hebben. Er zijn momenten waarop de emoties zo hard kunnen oplopen dat ze nood hebben om gekalmeerd te worden. De Calm Downflesjes zijn dan een handig hulpmiddel om je kind terug tot rust te brengen.

Dankzij de (onvoorspelbare en) kalmerende bewegingen in de fles gaan ze er met hun aandacht helemaal in op. Hierdoor gaan ze vertragen, weer kalmeren en komen ze weer helemaal tot zichzelf in het "hier en nu".

Wist je trouwens dat Calm Downflessen in sommige scholen worden gebruikt in plaats van "in de hoek" te gaan staan? Wanneer alle vormen of glitter terug op de bodem liggen, mogen ze weer deelnemen aan de activiteiten.

Ik moet bekennen dat ikzelf ook helemaal in de ban geraak van al dat glitter dat van boven naar onder en van links naar rechts vliegt. Een goedkoop en praktisch alternatief om helemaal "mindful" te worden. Sindsdien is het dan ook niet meer weg te slaan van mijn bureau.

En wist je dat? Als je een niet te grote fles gebruikt, het extra handig is om mee te nemen voor onderweg? Zo kan je kind op eender welk moment en eender waar de effecten van de "calm downfles" ondervinden of gewoon om te spelen... want het is écht zo leuk!

Benodigdheden

Voor het maken van mijn Calm Downfles gebruikte in volgende materialen:

  • Een fles. Mijn kwam uit een reisset, is 40ml en afsluitbaar met een schroefdop. Uiteraard kan je hiervoor eender welke afsluitbare fles van eender welke grootte gebruiken. Maar kies best voor een plastic fles, zeker wanneer je het aan een jonger kind zal geven. Zo voorkom je ongelukken.
  • Glitter - Glitter en nog eens Glitter. Ik gebruikte glitters uit de glittermolen van "decotime".
  • Glitterlijm. Ik vond deze set met 8 kleine tubes glitterlijm toevallig in de afslag in de lokale supermarkt.
  • Aangeraden wordt om "Maïs siroop" te gebruiken, je vindt dit onder andere in de supermarkt. Aangezien ik dit niet in huis had, heb ik het vervangen door Rijststroop.
  • Een mengkom
  • Warm/heet water. Gewoon van de kraan volstaat
  • Iets om goed te kunnen mengen, ik gebruikte gewoon een lepel
  • Weegschaal
  • Lijm, ik gebruikte een warmlijmpistool
  • Optioneel: overige vormen vb. legoblokje, kraaltjes,...

Aan de slag

Stap 1: Vul de bodem van je fles met glitters naar keuze

Ik ben begonnen door de bodem van mijn flesje te vullen met glitter. Ik gebruikte hiervoor verschillende kleuren: zilver, geelgoud en bruin. Uiteraard kan je zelf kiezen welke kleuren je gebruikt en in welke verhoudingen. Ik heb geprobeerd om van elke kleur evenveel te gebruiken. Mijn glitter had allemaal dezelfde grootte en vorm, maar als je dus ook grotere glitter hebt of in bepaalde vormen is het ook leuk om deze als afwisseling te gebruiken.

Hoeveel glitter je gebruikt kan je in principe zelf bepalen. Maar ik zou aanraden om niet te overdrijven. Zelf bedekte ik de bodem met ongeveer 1 cm glitter. Om je een idee te geven over de verhoudingen van mijn flesje: het is ongeveer 7 cm hoog en 3 cm in diameter.

Voeg eventueel extra dingen toe zoals een legoblokje of kraaltjes. Aangezien mijn flesje eerder aan de kleine kant is, gebruikte ik enkele kleine kraaltjes.

Stap 2: Breng al je ingrediënten samen in een (meng)kom

A. De glitterlijm

Voor deze stap plaatst ik mijn mengkom (eigenlijk eerder een oud potje dat goed kon dienen als mengkom) op de weegschaal en deed er de glitterlijm in. Voor mijn project had ik 7 gram glitterlijm nodig.

Helaas was dit meer dan de hoeveelheid van 1 tube glitterlijm die ik had waardoor ik twee verschillende kleuren moest mengen. Ik koos voor geelgoud en lichtgeel.

B. De siroop

Bij gebrek aan Maïssiroop gebruikte ik Rijststroop. Ik deed daarvan 7 gram in de mengkom bovenop de glitterlijm.

C. Warm/heet water

Tot slot voegde ik 14 gram warm/heet water van de kraan toe. Dit bleek uiteindelijk te weinig, waardoor ik op het einde van het project nog warm/heet water toevoegde tot het flesje helemaal gevuld was.

Tip voor het berekenen van de verhoudingen: 1 deel lijm en 1 deel siroop op 2 delen water.

Stap 3: Laat je armspieren hun werk doen door goed te mengen

Met een lepel (of je kan uiteraard ook gewoon een garde gebruiken) klop je alles tot een mooi egaal geheel.

Stap 4: giet samen en laat ze kennismaken met mekaar

Giet voorzichtig je pas gedraaid brouwsel bij de glitters in je fles. Zie dat je flesje volledig is gevuld. Er is best geen plaats over voor lucht. Doe even de dop erop en schudden maar, zodat alles goed met mekaar wordt gemengd.

Stap 5: laat alles bezinken

In deze fase laat je best even alles bezinken en bekijk even of dit het resultaat is wat je wil voordat je overgaat naar stap 6. Als er glitter blijft vastzitten aan de bovenzijde van je fles, kan je eventueel een druppel afwasmiddel toevoegen.

Stap 6: lijm de dop vast

Veiligheid eerst. Dus voor je het aan een kind geeft, zorg je er best even voor dat de deksel/dop/sluiting zeker niet meer los geraakt. Ik gebruikte hiervoor een warmlijmpistool om de dop definitief op zijn plaats te houden.

Tadaaa! Je Calm Downfles is klaar!

Enkele opmerkingen

Mijn Calm Downfles heeft in rust eerder een wat gele schijn en is niet echt doorzichtig. Vermoedelijk zit de Rijststroop hier voor iets tussen, gecombineerd met de glitter(lijm)-kleuren die ik gebruikte.

De kralen zou ik daardoor ook niet meer echt toevoegen. Hierdoor hebben ze weinig meerwaarde. Ze zijn er wel en als je met de fles "speelt" geeft het een leuk effect om ze te kunnen zoeken en volgen doorheen al het glittergebeuren. Maar ze zijn dus eerder ondergeschikt.

Wil je dus zeker zijn dat het geheel meer doorzichtig is en eerder ook gericht op de extra "onderdelen" (vb. legoblokjes) die je erin steekt dan geef ik je hierbij graag nog een alternatief recept voor je Calm Downfles.

Alternatief recept

Gebruik heldere haargel waarvan je in verhouding 1 deel haargel gebruikt op 6 delen warm water. Laat alles volledig afkoelen en bezinken voordat je het overgiet in je fles. Giet je fles nog niet helemaal tot boven vol (vb. vul tot ongeveer 70-80%) , laat nog een beetje over om nadien toe te voegen. Voeg nu je glitter en extra's toe zoals vb. je legoblokjes en duw ze onder het oppervlak van je mengsel om zo eventuele luchtbellen te verwijderen. Voeg tot slot de rest van je mengsel toe tot aan de bovenkant van je fles. (Let op: wees niet té kwistig met je glitter of je riskeert dat je daardoor de voorwerpen minder goed kan zien)

Nu is het moment aangebroken om de dop er terug op te doen, krachtig te schudden en de fles te controleren of je tevreden bent met de snelheid waarmee de blokjes/vormpjes bewegen.

Vallen je blokjes/vormpjes te traag? Doe dan een beetje terug uit de fles en voeg meer warm water toe. Laat opnieuw afkoelen en test opnieuw. Vallen de blokjes/vormpje te snel? Doe dan een beetje terug uit de fles en voeg meer haargel toe. Laat alles eerst bezinken en test dan opnieuw.

Als je tevreden bent sluit je ook weer de fles goed af door de dop vast te lijmen of goed dicht te tapen. Zo blijft de inhoud goed beschermd voor nieuwsgierige kinderen 🙂

Zo en nu schudden maar...


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op “inschrijven” te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.