Burn-out: een haat-liefdeverhouding
 06-10-2021  burn-out(12)

Een tijdje geleden schreef ik het blogartikel "Waarom ik een burn-out haat". Straffe en zware woorden (ik weet het) die duidelijk maken hoe (mentaal) zwaar het soms kan zijn, zeker op de dagen dat het minder goed gaat. Een uiting van frustraties, teleurstellingen, verdriet, onmacht. Het zat/zit er nu eenmaal. Maar recent kwam ik op de site Warriors Against Cancer een quote tegen van de inmiddels overleden Elien C. De quote is als volgt:

"Haat ik kanker? Nee. Ik heb een haat-liefdeverhouding met de ziekte."

En toen stond ik toch even perplex. Het sijpelde bij me binnen: ze heeft eigenlijk gelijk. Aangevuld met mijn bewondering dat ze met een dergelijke zware ziekte er op deze wijze naar kijkt of kan kijken. Het deed me alleszins stilstaan en verstillen, aanzettend tot nadenken.

Het besef begon te groeien om oog te hebben voor de keerzijde van de medaille. Niet altijd makkelijk, zeker niet op de moeilijkere dagen. Het besef ook dat ik het zelf te weinig doe, want tussen de kommer en kwel zitten er natuurlijk ook goede dingen. Ik durf het bijna niet toe te geven aan mezelf of de buitenwereld, maar ik denk dat ik misschien ook nog niet volledig vrede heb kunnen nemen met de gevolgen van een burn-out.

Hoe dan ook, ik ging er bewust mee aan de slag en helderde op bij het lijstje dat ik bedacht. Ik deel het graag ter inspiratie voor als ook jij even het bos door de bomen niet meer zou zien. Dus hierbij enkele puntjes van de liefdesrelatie:

  • Hetzelfde pad blijven bewandelen had me alleen maar verder van mezelf afgedreven > ik krijg ik de kans om mezelf terug te vinden
  • Hetzelfde pad blijven bewandelen had me alleen maar verder van dierbare in mijn omgeving afgedreven > ik krijg de kans om de relaties terug (her)op te bouwen
  • Hetzelfde pad blijven bewandelen had mijn gezondheid blijven schaden > ik krijg de kans om te herstellen en meer oog te hebben voor mijn gezondheid
  • Hetzelfde pad blijven bewandelen had mijn hobby's en andere energiegevers van me blijven weghouden > ik krijg de kans om terug bezig te zijn met de leuke dingen en hiervan te genieten
  • Hetzelfde pad blijven bewandelen had me geen inzichten opgeleverd over de dingen die voor mij belangrijk waren > ik krijg de kans om deze (terug) te ontdekken en hiervoor te kiezen
  • Hetzelfde pad blijven bewandelen had me ongelukkig gemaakt m.b.t. mijn werkcontext zonder dat ik het had beseft > ik krijg de kans uit te zoeken waar mijn passies en waarden liggen op werkvlak die wél voor mij belangrijk zijn en daarbij aansluiten
  • Hetzelfde pad blijven bewandelen had me nooit doen beseffen dat we maar 1 lichaam hebben en dat grenzen stellen belangrijk is, blijven voldoen aan ballen in de lucht houden en voldoen aan extreme verwachtingen ten voordele van anderen is toxisch > ik krijg de kans om te leren mezelf beter af te schermen door grenzen te (leren) stellen, te leren luisteren naar mezelf en wat ik wil/aankan zodat ik dichter bij mezelf kan blijven
  • Hetzelfde pad blijven bewandelen had me nooit doen beseffen dat ik een leven aan het leiden (of eerder lijden) was volgens de visie en wensen van anderen die me in bepaalde richtingen duwden > ik krijg de kans om hier neen tegen te zeggen, te ontdekken wat mijn visies en wensen zijn en ernaar te gaan leven
  • ...

Hetzelfde pad blijven bewandelen... dan had ik nu deze onderneming en site niet gehad of deze blogpost niet geschreven waarbij ik jou hopelijk inspireer...


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.