Waarom ik burn-out haat
 06-08-2021  burn-out(12)

Oké oké, straffe woorden in de titel van deze blogpost, ik weet het. Maar het moest er toch even uit. Zo… dat weten we dus ook weer! Maar wat weten we dan nu eigenlijk?

Om te beginnen zou het alleen maar fake zijn om enkel rozengeur en maneschijn te belichten. Sociale media staat immers bol van de eeuwig frivole mens die in werkelijkheid zich niet goed in zijn/haar vel voelt. Dus neen, de schijn hoog houden, daar doe ik liever niet aan mee. Het is wat het is, en het is gewoon… kak. Punt.

Daarnaast zou het straf zijn dat ik hierover niet eerlijk ben. In mijn cursussen Heart-Journaling en Writefulness moedig ik net anderen aan om naar hun gevoel te gaan, ook al is dat niet altijd even mooi. Het leren toe te geven dat niet oké zijn, ook oké is. Practice what you preach dus…

Maar waarover gaat het nu eigenlijk? Wel heel simpel! Over hoe vervelend en beu ik de gevolgen van een burn-out ben. Na al die tijd loop ik nog steeds tegen mezelf aan. Ik merk dat dingen beter gaan, maar ook datgene wat er nog steeds moeizaam loopt. Ik probeer er niet zwaar aan te tillen, maar het blijft toch confronterend.

Dan heb ik het nu voornamelijk over het snel leeglopen van mijn persoonlijke batterij en mijn bovenkamer dat eerder gaten met kaas dan kaas met gaten geworden is. Geloof mij, het is des te frustrerender te weten wat je vroeger wél kon en wist, maar nu plots het met beperkingen moet stellen. Om dan niet te vergeten hoe de omgeving zich hierbij moet voelen.

Want ja, zelfs gesprekken zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Dikwijls zijn het eerder raadspelletjes omdat ik niet op het juiste woord kan komen of bestaat het (na)vertellen van een verhaal meer en meer uit “dat weet ik niet (meer)”, “dat weet ik niet zeker” of “ik denk van wel maar…” Ook is de fut er dikwijls uit om nog verder te moeten nadenken over iets waarbij je je hersens hoort kraken tot in Australië, met een “laat maar” of “urgh” van frustratie tot gevolg. Zo vervelend als je jezelf verstaanbaar wil maken, maar het niet lukt.

En mijn Duracell konijn is het ondertussen ook afgetrapt, mij achterlatende met een exemplaar vol lekkagefouten. Waar ik vroeger voldoende energie had, is het nu dikwijls een marteling om door de dag heen te geraken. Ik heb niet alleen regelmatig een dip, maar ook gewoon geen puf meer om dikwijls nog maar de simpelste dingen te doen. Wat zou ik toch graag dikwijls mijn hoofd op mijn kussen laten liggen, zodat de rest verder kan. Hoe dan ook, ook dit is iets wat weer tot frustraties bij de omgeving leidt. Structuur en orde, nooit mijn sterkte kant geweest, maar er was wel orde in de chaos en ik had de chaos onder controle. Helaas is dit, in combinatie met een gatenkaas-hoofd nu wel anders. Ik moet op zoek naar een andere manier van werken en leven. Een hele aanpassing. En ja, ook dat is vermoeiend! Het is opnieuw beginnen en dat met een proces van vallen en opstaan.

‘s Avonds nog even een spelletje spelen, nog snel even op café of langs vrienden? Het is allemaal zo evident niet meer, zeker niet na een dag vol (mentale) inspanningen (op het werk). De zetel lonkt dan telkens. De tv lijkt uitnodigender.

Dit alles is dikwijls niet te begrijpen voor mensen die dit niet zo ervaren. Het is dan ook een eenzaam gevoel, waarbij ik soms het gevoel krijg dat anderen me niet geloven want zij kunnen het toch, waarom ik dan niet? Was het maar zo simpel…

Dus ja ik haat de gevolgen van een burn-out, nu weet je het! Fijn is het allesbehalve maar ik krik mezelf dan maar op door bij het ervaren van dergelijke frustraties inwendig het liedje “Fuck you” (burn-out) van Lily Allen te zingen 😉


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.