Leven en sterven: praat erover met Levenswensen
 21-12-2022  Levensvragen(21)

Tussen pot en pint worden waarschijnlijk heel wat luchtigere thema's besproken dan over leven en sterven. Als ik eerlijk ben moet ik zelf bekennen dat ik wat ongemakkelijk word van het thema. Beetje vreemd ergens, want ik denk dat Dirk de Wachter en Manu Keirse ook een punt hebben als ze zeggen dat je even goed over beide moet kunnen praten.

De wip tussen taboesfeer en gemoedsrust?

Hoewel het soms aanvoelt of verdwijnt in de taboesfeer is het toch iets waarmee we allen worden geconfronteerd. Vroeg of laat staat hij daar op de drempel van je leven balancerend, niet altijd vanwege ouderdom maar helaas ook bij ernstige ziekte of opgelopen verwondingen.

Nadenken en spreken over sterven is iets wat we in goede tijden liever vermijden en zelfs als het einde in zicht lijkt te komen is het dikwijls nog niet evident. Maar weten wat jij in dergelijke gevallen belangrijk vindt en vooral dat jouw omgeving dit weet kan toch ook voor gemoedsrust zorgen.

Hulpmiddel: Levenswensen?

Dit is alleszins ook de visie van de CM (mutualiteit) die het gesprek hierover makkelijker wil maken met "Levenswensen", een kaartenset bestaande uit 37 kaarten met telkens een uitspraak aangevuld met 2 jokerkaarten voor persoonlijke wensen.

De kaarten helpen je nadenken en bepalen wat nodig is om het einde te leven zoals jij dat wenst. Je kan daarmee zelf aan de slag gaan of samen met familie, vrienden of een vertrouwenspersoon. Het is eveneens een handig item voor zorgverleners die dit onderwerp makkelijker toegankelijk willen maken.

Levenswensen is een extra hulpmiddel als je:

  • Wil praten met je familie over hun toekomstwensen
  • Jezelf wil voorbereiden op onverwachte levenswendingen
  • Een chronische ziekte hebt of je levenseinde nadert

Misschien iets om te overwegen en daarmee meteen uit de taboesfeer te stappen? De kaartenset is te verkrijgen via "Goed webshop", "Goed Apotheek" of via de thuiszorgwinkel en kost 5 euro. (En neen ik verdien hier gene frank aan met deze info hier te delen, jammer genoeg :-D)

Meer info: https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/vroegtijdige-zorgplanning/levenswensen (bron gebruikte foto: CM)


Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.