Kinderwoord van het jaar = oud worden?
 16-12-2022  Gevoel(17) Levensvragen(21)

Elk jaar wordt er een kinderwoord van het jaar verkozen. Elk jaar opnieuw sta ik ervan te kijken. Misschien zelfs een beetje uit mijn lood geslagen want elk jaar opnieuw overvalt mij precies een gevoel en het besef van: "hmm, word ik niet oud?"

In mijne tijd...

Dit is zo een "bomma"-uitspraak: "in mijne tijd..." (vervolgens zelf in te vullen met dit/dat vb. kostte een brood maar 10 frank) Hoe jonger, hoe meer je dan met je ogen draait en denkt "zaag zaag zaag" want ja wat interesseert ons dat nu wat de bomma destijds deed of meemaakte, dat stamt toch af van de oertijd, of niet soms?

Op latere, wat oudere leeftijd begon ik dergelijke uitspraken minder als vervelend en zagerig of misschien zelfs betweterig te ervaren en eerder interessant. Want ja hoe was het inderdaad vroeger en hoe gingen mensen daarmee om? Waarin zitten de veranderingen in de maatschappij, de mensen, de cultuur, ... ten opzichte van vroeger? Ergens hopend op een verklaring naar de dingen die vandaag de dag rondom ons gebeuren. Een soort van levenswijsheid erin zoekende zeg maar.

En nu?

Nu is het al zover gekomen dat ik op mijn 35 jarige leeftijd (oud, jong beslis zelf maar) af en toe al wel eens dat zinnetje durf te gebruiken. Zeker als je begint te beseffen waarin het verschil zit met vroeger en je met een nostalgisch gevoel terugblikt. Ik vond het verzamelen van vleugjes nostalgie (zie andere blogpost) dan ook leuk en gelijkertijd confronterend.

Mijn eigen kinderwoord?

Hoe hard ik ook mijn best doe, ik kan maar geen woorden bedenken die ik als kind de ronde hoorde doen en zelf begon te gebruiken. Behalve dan misschien het woord "cool" in de zin van "Dat is cool". Maar voor al het overige laat mijn geheugen mij precies in de steek. Weet jij er misschien wel nog?

Leer het maar onthouden

Dat mijn geheugen mij in de steek laat stel ik meer en meer vast, zeker als het neerkomt op het onthouden van de kinderwoorden en hun betekenis. Als je zelf niet in je naaste omgeving wordt geconfronteerd met dergelijke kinderlijke uitspraken is het niet alleen moeilijk te weten dat ze bestaan maar vooral ook om te onthouden wat ze betekenen... En dat het snel gaat is wel duidelijk aangezien ze elk jaar wel een nieuwe selectie aan woorden vinden waaruit "hét" kinderwoord wordt verkozen.

Voor het jaar 2022 haalden de woorden "Slay" en smash" het tot winnaars. Wat het betekent? Het is maar dankzij dit artikel van VRT nws dat ik zelfs weet dat ze bestaan en verkozen werden.

Slay wordt blijkbaar vandaag de dag gebruikt om een compliment aan zijn/haar/hun outfit te geven vb. "Amai deze outfit... Slay!". Smash wordt dan weer in de mond genomen als je iemand mooi of sexy vindt. Wanneer iemand passeert die je knap vindt, kan je tegen je vriend(in) zeggen: "smash!". Hmm... ik zie mezelf dat nu thans niet snel gebruiken.

Dus in mijne tijd...

Tja toen bestonden al die woorden nog niet laat staan andere ontwikkelingen zoals vb. bepaalde elektronica etc en in de snel veranderende wereld van vandaag zal waarschijnlijk de volgende generatie denken: amai die Kristien die kan zagen over "in mijne tijd" waarschijnlijk gevolgd door jaren later dezelfde uitspraak van deze generatie die met nostalgie terugblikt naar de woorden en maatschappij van toen, voorafgegaan met de nostalgische woorden "in mijne tijd..."

En zo blijft er misschien wel de zekerheid in het leven, namelijk het bestaan van dat ene zinnetje dat telkens uit bomma's-tijdperk meereist naar de volgende generatie: "in mijne tijd..."


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.