Inspiratieboeken DIY
 18-11-2022  Art Journaling(2) DIY(9) inspiratie(25) Mindfulness(17)

Ik ben verslaafd aan... tijdschriften. Los, voordeelbundel dat maakt me allemaal niet uit. Zolang het tijdschrift me maar aanspreekt. Al vind ik de voordeelbundels ook best interessant. Tegen een voordeligere prijs koop je dan een hele bundel in een keer. Het nadeel is meteen voor mij ook een voordeel. Al weet je dus niet goed welk tijdschrift je dan koopt en het dus misschien kan tegenvallen, is meteen die verrassing net wél leuk en zo ontdek je steeds weer iets anders. Tijdschriften die je anders misschien niet zou kiezen of die zelfs niet in mijn buurt te koop zijn (vb. internationale exemplaren, vnl Nederland).

Doorheen de jaren heb ik dan ook wel wat aan stapels verzameld. Zoveel dat toen ik ze eens moest opruimen, letterlijk tegen een berg opkeek. Heb ik ze dan allemaal gelezen? De meeste wel en in het andere geval minstens een keer doorbladerd. Dat is vooral het geval met het tijdschrift over Brocante, mobilhomes, koken en tuin die in dergelijke bundels voorkomen. Hoewel dat steeds mooie tijdschriften zijn, spreken deze genres me gewoon minder aan.

Waarvoor ik mijn tijdschriften gebruik? Simpel:

 • Omwille van de inhoud. Het is diverser dan een leesboek dankzij de meerdere en verschillende artikels.
 • Vanwege inspiratie om daarmee mijn eigen teksten te schrijven.
 • Vanwege de illustraties en de foto's. Naast enkele letters en/of woorden kan ik tekeningen en foto's gebruiken in mijn (he)Art Journaling.
 • Ze me een goed gevoel geven, ik word gewoon vrolijk van een tijdschrift te zien en te doorbladeren, liefst samen met een lekkere tas thee. Ofwel in de zon ofwel bij slecht weer lekker warm binnen.
 • Ik ermee in een flow geraak en op dat moment helemaal "mindful" kan zijn.
 • Inspiratie voor leuke adresjes, winkels, leesboeken, musea, e.d. voor eigen vrije tijd in te vullen.
 • Inspiratie van de concullega's en daarbij het ontdekken/leren zien van mijn eigen stijl. Je leert daarbij opmerken waarin je verschilt van je concullega en hun aanpak. Je leert via de ander, iets over jezelf.
 • Maar recent eigenlijk ook meer en meer voor inspiratie voor illustraties en leren tekenen. Mezelf dingen ahv voorbeelden aan te leren.

Omdat ik recent noodgedwongen moest opruimen vanwege plaatsgebrek betekende dat ook dat mijn stapel eraan moest geloven. Ik kon en kan gewoon niet alles meer bewaren. Jammer wel want bij elk tijdschrift vond ik wel een reden waarom deze nog een langer leven beschoren was. Al was het voor het geven van mijn workshops Heart Journaling of creatieve therapie bij M'isola in Landen. Mabon het kon dus zo niet langer. Manlief had ook al lopen klagen dat overal waar hij kwam en keek een tijdschrift zag. Dus besloot ik om ze onder te verdelen en degene die de selectie "boekenkastwaardig" zouden doorstaan, mochten blijven. En al de rest??? Ja die gaf ik een nieuw leven.

Een nieuw leven?

Het was een hele klus maar ik ben zo goed als door alle tijdschriften heen gegaan en heb datgene wat me om een of andere reden wel wist te inspireren of prikkelen eruit gescheurd. Al de rest zou dan in de papiermand belanden. Al snel zou blijken dat ik zo best veel kon elimineren, maar eigenlijk ook best veel wél wilde houden en interessant vond. Daarin heb ik dan een nieuwe opdeling gemaakt:

 • Teksten en lange artikels die ik interessant vond om te bewaren perforeerde ik en bundelde ik samen in een ringmap = inspiratiebundel woord en tekst (zo werd het een nieuw samengesteld "boek")
 • Illustraties en tekeningen of andere visuele elementen (met beperktere tekst) dus waarbij het visuele de hoofdrol speelde maar om een of andere reden niet opgeplakt konden worden (vb. dubbele bedrukking) perforeerde ik en bundelde ik samen in een tweede ringmap = inspiratiebundel illustraties en tekeningen
 • Afbeeldingen en/of korte tekstjes die ik interessant vond maar slechts een klein onderdeel vormde van een volledige pagina knipte ik uit en kleefde ik vervolgens in een Art Journaling- boek (met steviger papier). Denk maar aan interessante websites, interessante titel van een boek met omslagafbeelding, kleine illustraties of andere stukjes die losstaand niet pasten in de ringmap = inspiratiemap

Uiteraard is het mogelijk om alles te digitaliseren en zo te bewaren. Maar op dat vlak ben ik nog erg old fashioned en ik hou gewoon van het papier. Het kunnen doorbladeren, het wegmijmeren, nadenken en nieuwe ideeën verzamelen of verbanden leggen over de pagina's heen. Ik geniet er dus echt van als ik doorheen de mappen kan bladeren en daardoor geïnspireerd geraak om zelf nieuwe en andere dingen uit te testen, te leren of te ontdekken. Want het een leidt tot het ander. Het is als een ontdekkingstocht zonder je huis te verlaten. Uiteraard durf ik ook wel het "online"-luik te gebruiken om vervolgens het een en ander op te zoeken. Het is een miniversie van Pinterest op papier, dat me nadien naar een hele andere wereld brengt. Een aanrader om ook eens te proberen 😉

Een overzicht in foto's:

Stapel knipsels
De stapel knipsels die de selectie niet haalden en voor de papiermand zijn
werktafel
Mijn werktafel: elementen uit tijdschriften zoals Flow magazine, Happiness magazine, Radar+, Libelle, Jet Magazine,...
Voorbeeld map teksten
Een voorbeeld uit de inspiratiebundel met teksten
inspiratiemap
Voorbeeld uit de inspiratiemap
voorbeeld ringmap
Voorbeeld inspiratiebundel met illustraties
3 mappen
Overzicht van de 3 mappen, de samenvatting van alle tijdschriften

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.