Wereldlichtjesdag
 12-12-2021  Gezondheid(12) Rouw en verlies(6)

Op 12 december 2021 is het Wereldlichtjesdag. De dag waarop wordt stilgestaan bij alle kinderen die, omwille van welke reden dan ook en op welke leeftijd dan ook, zijn overleden. Met dit initiatief probeert men wat licht te brengen in donkere dagen. Meedoen kan op verschillende manieren, het meest simpele (zeker in tijden van Corona) is om 19 uur een kaarsje te laten branden bij jouw thuis aan het raam of voordeur.

Hoe is het ontstaan?

Het is in 1997 ontstaan in Amerika, waar het gekend is als World Wide Candle Lighting. Het initiatief werd gestart door The Compassionate Friends. Zij werken rond het (onder)steunen van familie na het verlies van een kind.

Wat is het?

Het is een initiatief om samen stil te staan bij een overleden kind. Deelnemen kan op verschillende manieren. Ofwel aanwezig zijn op een van de bijeenkomsten, ofwel een herdenking thuis door het laten branden van een kaarsje om 19 uur lokale tijd. Doordat we overal ter wereld in een andere tijdszone leven, betekent dit dat er die dag elk uur kaarsjes branden voor overleden kinderen. Voor wat de lokale bijeenkomsten betreft kan je best even kijken wat er bij jouw in de buurt die dag georganiseerd wordt. Meestal is het kaarsje branden er gecombineerd met muziek en troostende woorden in de vorm van gedichten of teksten.

Voor wie?

Als je een kind bent verloren ben je van harte welkom om deel te nemen en leeftijd speelt geen rol. Voor sommige mensen is het verlies nog heel vers, voor andere soms al 30 jaar geleden. Sommige mensen gedenken een volwassen kind, anderen komen samen om een kindje te herdenken dat helaas al overleden is nog voor de eerste ademhaling. Iedereen kan er met andere woorden terecht! Ook iedereen die zich er nauw mee verbonden voelt.

Waarom?

Het initiatief is gegroeid doordat kapelaan Simon Stephens merkte dat rouwende ouders meer steun vonden bij mekaar dan wat hij voor hen kon betekenen uit woorden en daden. Het is dus door het samenbrengen van mensen dat er onderling een verbinding ontstaat waaruit er troost, steun en warmte gedeeld kan worden. Het is het vinden van kracht, begrip, vriendschap en hoop bij mekaar, het besef van niet alleen te zijn, tijdens het zware rouwproces waarbij een familie geconfronteerd wordt bij het verlies van hun dierbare kindje.

Is dat elk jaar op 12 december?

Het is inderdaad een initiatief dat jaarlijks terugkeert maar niet telkens op een vaste datum. Het is steeds de 2e zondag van december.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Meer informatie kan je vinden bij Wereldlichtjesdag. Het initiatief is vooral in Nederland voorlopig meer gekend en ingeburgerd dan in België. Dat betekent niet dat er in België helemaal niets georganiseerd wordt. Je kan hiervoor best social media of een zoekengine gebruiken.

Tip: woon je in Vlaanderen? Kijk dan zeker ook even bij UitinVlaanderen.be voor eventuele bijeenkomsten die worden georganiseerd. Zo was er, bijvoorbeeld, in 2021 ook een bijeenkomst in Genk en Lier.

Heb je een kindje verloren? Of voel je je nauw verwant met dit onderwerp, kijk dan ook zeker hier voor meer informatie: Berrefonds.


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.