Kerstkaarten knutselen met je (klein)kind
 11-12-2020  DIY(8) Leuk(14)

Nu de Sint zijn blijde intrede weer achter ons ligt is het uitkijken naar het volgende feestgebeuren, Kerstmis. Fonkelende lichtjes, versierde kerstbomen, kerstmuziek, cadeautjes en "pakjeskoopstress" het hoort er allemaal bij. Net zoals het versturen van kerstkaarten. Een traditie die met de komst van het digitale tijdperk misschien wat minder en minder offline gebeurt, maar die zijn kracht en charmes niet verliest. Dus bij jij nog iemand die graag een kaartje met warme wensen naar een geliefde stuurt? Dan ben je hier alvast aan het juiste adres. Zeker wanneer je ook nog eens van knutselen en originaliteit houdt! Maar ook graag tijd doorbrengt met je (klein)kind om samen iets leuks te maken, dus wat denk je van samen kerstkaarten knutselen? Leuk toch?! Hieronder vind je alvast wat inspiratie.

Wat heb je nodig?

Benodigdheden kerstkaarten knutselen

Het leuke is dat je waarschijnlijk best al wat bruikbare dingen in huis hebt en niet meteen naar de winkel moet hollen. Tenzij je net door je voorraad aardappels heen bent. Want dat gaan we gebruiken als stempels voor het maken van kerstbalafbeeldingen.

  • aardappels
  • mesje
  • (acryl)verf (eender welke, ik gebruikte o.a. deze van de Ikea)
  • penseel
  • papier/karton of lege kaarten
  • Stift
  • optioneel: glitter en andere decoratie
  • tissue / babydoekjes voor de vieze vingers

Het stappenplan

Stap 1

Om te beginnen ga je iets doen wat je waarschijnlijk nog niet dikwijls hebt gedaan. Op zoek gaan naar een mooie, stevige, ronde aardappel. De vorm van je aardappel zal immers de vorm van je stempel, en dus je kerstbal, gaan bepalen. Hou best ook rekening dat het makkelijk in de hand ligt van je (klein)kind maar ook de grootte in verhouding tot de afmetingen van je kerstkaart.

Dat betekent meteen ook dat je gaat nadenken wat je als kerstkaart wil gaan gebruiken. Ga je voor een stukje karton of papier? Welk formaat? Ga je het vouwen of niet? Zelf had ik nog lege knutselkaarten liggen die ik bij Action kocht, maar je ook kan vinden in een hobbywinkel om zelf kaarten te knutselen.

Heb je alles gevonden? Snij dan nu je aardappel in 2 gelijke helften. Haal vervolgens je fantasie boven en maak in elke helft met je mesje wat vormen. Dit wordt het patroon voor je kerstbal.

Stap 2

Met ons aardappelpatroon op zak kunnen we beginnen met stempelen. Zorg voor wat verf vb. acryl en doe een beetje van de gewenste kleur(en) op een bord of stukje aluminiumfolie. Kleur vervolgens met een penseel de vlakken op de aardappel in. Als je klaar bent plaats je de gekleurde kant op wat je kerstkaart zal worden en druk je lichtjes aan.

Zelf heb ik ondervonden dat naast je uitsnijdwerk, je verf(kwaliteit), je aandrukkracht, ook het papier dat je gebruikt mee het resultaat zal bepalen. De voorgevormde kaarten die ik gebruikte hebben een vrij gladde structuur waardoor mijn aardappel al snel slippertjes maakte. Op gewoon papier ging dat dan weer beter.

Stap 3

Werk je kerstkaart verder af door met een zwarte stift een hoedje te tekenen boven de kerstbal(len) en er een touwtje bij te tekenen. Je kan eventueel een echt stukje touw of sierlintje vastplakken en andere decoratie aanbrengen. Zo zou je ook glitters kunnen toevoegen wanneer de verf nog niet volledig droog is of werken met een beetje glitterlijm.

Stap 4: optioneel en/of andere optie

Zelf vond ik dit nog niet voldoende en koos ik ervoor om ook de binnenkant te bewerken met de afbeelding van een kerstboom. Maar je kan uiteraard deze techniek ook toepassen op de voorzijde van je kaartje.

Hiervoor heb je niet veel meer nodig dan de afbeelding van een kerstboom. Ik heb deze eerst getekend op een stukje kladpapier, uitgeknipt en vervolgens op de kerstkaart gelegd. Voor kinderen is dit misschien niet zo praktisch en kleef je best de afbeelding vast met een beetje dubbelzijdige plakband dat makkelijk te verwijderen is.

Vervolgens laat je jouw (klein)kind met zijn/haar wijsvinger dippen in wat verf en de contouren van de boom afgaan. Op deze manier blijft er, na het verwijderen van de afbeelding, een mooie afdruk achter. Laat je (klein)kind vervolgens wat vingerstempelen maar verwijder de afbeelding pas wanneer alles klaar is. Je kan zelf beslissen hoeveel vingerafdrukken je plaatst en waar evenals in welke kleur. Maar zoals je op het voorbeeld kan zien was, in mijn geval, niet elke verfsoort hiervoor ideaal. Ook te veel aan verf geeft meer een blob dan een afdruk...

Nu rest er enkel nog het kaartje verder af te werken en klaar! Een leuk knutselmomentje met je (klein)kind levert een zelfgemaakt kaartje op dat niet alleen leuk is om te verzenden of af te geven, maar ook nog eens extra persoonlijk is.

Tot slot, nog een boodschap van algemeen nut voor de perfectionisten onder ons: het resultaat is ondergeschikt aan het maakproces en de leuke tijd die je hebt beleefd 😉


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op “inschrijven” te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.