Lego Juwelen
 19-08-2018  inspiratie(21) juwelen(16)

Wie kent ze niet? De kleurrijke blokjes in verschillende vormen van harde plastic waarmee niet alleen de handleiding gevolgd kan worden maar ook elke fantasierijke constructie kan worden gebouwd. En uiteraard, deze blog zou er niet zijn als er ook geen juwelen van Lego zouden bestaan.

Juweelontwerpster: Emiko Oye

In 1997 studeerde deze ontwerpster uit San Francisco met Magna Cum Laude af aan de Syracuse University, NY BFA afdeling Metalsmithing/Fashion Design. Sindsdien heeft ze verschillende exposities op haar naam staan, diverse prijzen gewonnen en boeken geschreven.

Haar inspiratie haalt ze voornamelijk uit haute couture, kunstgeschiedenis en Lego. Ze maakt kleurrijke sieraden waarbij ze gebruik maakt van Lego en half-edelen materialen. Nostalgische herinneringen worden zo omgevormd tot sieraden. Ze werkt met diverse collecties, gaande van kleurrijk tot eerder sober en van grote tot kleine vormen. Haar juwelen zijn te koop via haar eigen website en variëren van ongeveer 65 dollar tot 625 dollar. (Bron: www.emikooreware.com)

earStilHoop_RainbowsW.jpg earLE_darthluke_TW.jpgyamo_bsc1x6W.jpgneck_silverHubs_trioW.jpgearTile_IvyW.jpgblue_tieclip.jpg

Sinds 2006 vormt Lego de basis voor haar ontwerpen. In een interview met SMITHSONIAN.COM geeft ze aan dat ze zich altijd al aangetrokken voelde tot gebruikte materialen. Voor haar is het een deel van haar make-up. Ze groeide op in Ohio waar ze als kind poppen maakte uit de oude kousen van haar moeder. Het gaf haar een goed gevoel om iets te maken uit iets dat eigenlijk al bestond. Deze gedachtegang zette ze voort in haar opleiding en haar werk. Eigenlijk heeft ze als kind zelf nooit met Lego gespeeld. In haar tijd was het voornamelijk gericht op jongens. Dit is dan ook de reden waarom ze het speelgoed wil omvormen tot juwelen zodat het een manier is voor vrouwen om het terug op te eisen. Volgens haar zijn het immers voornamelijk moeders die Lego voor hun kinderen kopen, kuisen of per ongeluk op rond slingerende stukjes stappen.

Oye vind dat Lego zich goed leent voor ontwerpen. Het is tijdloos, zonder limieten en blijft zich ontwikkelen. Bovendien is het product meer toegankelijk dan traditionele juwelen. Iedereen heeft volgens haar wel een connectie met Lego. Haar voorkeur gaat uit naar het werken met zwarte en witte Legostukjes omdat haar klanten dit makkelijker kunnen combineren. Bij haar ontwerpen probeert ze wel telkens de originele vorm aan te houden, waarbij sommige stukken samen "geklikt" kunnen worden. Volgens Oye zijn er zelfs klanten die samen met hun kinderen geprobeerd hebben om de Lego juwelen terug uit mekaar te halen.

Tot slot kan je in deze video haar ook aan het werk zien. Ze geeft aan waarop ze zich baseert voor het ontwerpen van een Lego-product, in dit geval decoratie voor een rugzak. https://www.youtube.com/watch?time_continue=126&v=ykBmeM3a2BU  

Juweelontwerpster: JacQueline Sanchez

Ook JacQueline Sanchez tovert Lego om tot juwelen en ook zij heeft enkele prijzen en erkenningen op haar naam staan. Over de laatste 15 jaar vormen Lego onderdelen het grootste deel van haar ontwerpen. Ze zandstraalt, schuurt, snijdt, boort elk Lego stuk. Door het zandstralen krijgt de gladde, schijnende uitstraling van het Lego stukje een matte look. Volgens haar heeft Lego voor iedereen wel verschillende betekenissen, iets dat ze probeert te eren met elk ontwerp. Samen met de Lego herwerkt ze: sterling zilver, argetine zilver, 14 kt en 18 kt geel goud, platina en koper evenals diamanten. Ze heeft diverse collecties zoals "forever young", "Portland Skies", "You drive me crazy". Ze heeft een eigen shop, prijzen variëren ongeveer van 125 dollar tot 950 dollar en zelfs meer dan 1000 dollar. (bron: jacquelinesanchez.com)

Cuff bracelet made with recycled Blue baseplate LEGO and photo-etched sterling silverChain link earrings made with sterling silver and yellow recycled LEGO LEGO®Dotted Line RingSterling silver hand fabricated heart pendant with 1 X 1 LEGO dot charm and forever tag charmFunky necklace with 3 LEGO Truck tires with hand fabricated sterling silver tube claspSterling silver autism awareness puzzle piece braceletSauvie Island LEGO® dot ring

Juweelontwerpster: "Aga Biernacka".

Veel over de werkwijze, gedachtegang en persoonlijke informatie over deze artieste is, behoudens vergissing, niet veel voorhanden. Maar het is ook duidelijk dat zij Lego gebruikt als basis voor haar juwelen. Ze maakt onder andere oorbellen, armbanden, broches en machetknopen. Verder maakt ze ook volledige handtassen uit Lego.

Ze geeft aan dat het haar enige tijd heeft gekost om te werken aan het design, het bijschaven van de technieken, het vinden van de juiste materialen en gereedschappen. Haar doel was voornamelijk om naast Lego stukken zo weinig mogelijk andere materialen te gebruiken. De laatste tijd is ze voornamelijk fan van goud gekleurde Lego blokken. (bron haar persoonlijke site: agabag.com en bron)

MEXICO striped cufflinksALEXANDRIA mix braceletblue & red beaded braceletCOLOMBO modular braceletorange brick studsALICANTE stripes bracelet

Zelf aan de slag

De Legokriebel te pakken om zelf aan de slag te gaan. Uiteraard is dat mogelijk. Op het internet zijn voldoende handleidingen en youtubevideo's te vinden die je op weg zullen helpen. Een voorbeeld van zo een "tutorial" kan je alvast hier vinden voor het maken van een "Lego -knop oorbellen". Eerder nood aan een stappenplan voor een armband, neem dan hier een kijkje. Alleszins: met wat legoblokken, standaard juwelenonderdelen (vb. oorhaakjes, ketting), lijm en een boormachine kom je best al ver.


Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op “inschrijven” te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.