Upcycling: juwelen van plastic
 05-08-2018  inspiratie(21) juwelen(16)

Plastic zakken, plastic flessen, plastic huishoudverpakkingen vb. shampoo, wasmiddel, etc.  In het dagelijks leven worden we best wel wat geconfronteerd met plastic. Erg belastend voor het milieu. De laatste tijd proberen enkele bewegingen hier verandering in te krijgen. Denk maar aan het enkel tegen betaling verkrijgen van een draagtas in de winkel, het gebruiken van herbruikbare verpakkingen enz. Ook sommige juweelontwerpers zien er een opportuniteit in om afval te herwerken. Van Plastic tot juweel...

Designer: Mark Vaarwerk

Uiteraard zijn er meerdere artiesten die van plastic gretig gebruik maken, maar in dit artikel belichten we juweelontwerper Mark Vaarwerk.  Een Australische artiest die plastic zakken en andere plastic verpakkingen herwerkt tot broches, oorbellen, kettingen en ringen. Hij herwerkt ook plastic afval dat hij op straat tegen komt vb. plastic na een accident of andere onderdelen zoals knoppen van een toetsenbord, sigarettenfilters. Allemaal plastic onderdelen die hij oplost, vloeibaar maakt, extrudeert, ... tot het zijn nieuwe (juweel)vorm bekomt.

vaarwerk2.jpgvaarwerk.jpg

Waarom plastic?

In een interview met GalleryNews2 verklapte hij wat hem zo aantrekt in het gebruiken van een dergelijk materiaal. Hij geeft hiervoor een aantal redenen. Ten eerste omdat het materiaal gratis ter beschikking staat, ten tweede omdat hij een nut kan geven aan iets dat aanzien wordt als afval, iets dat totaal geen waarde heeft. Daardoor aanziet hij het als een "win-winsituatie". Een andere reden is het werken met een materiaal dat erg vertrouwd is voor mensen en hoewel het wordt herwerkt tot een juweel, wil hij graag nog een referentie behouden naar het originele/de oorsprong. Een dergelijke subtiele verbintenis naar het vorige leven kan volgens hem een verhaal suggereren dat wordt verder gezet door het "herbruiken" van het materiaal.

Technieken en experimenten

Veel van zijn technieken zijn gebaseerd op eigen experimenten met makkelijk verkrijgbare materialen. Zo, zijn de eerdere werkstukken gebaseerd op het maken van kettingen met gesponnen draad van plastic zakken. Dit begon oorspronkelijk met het leren spinnen van natuurlijke conventionele vezels tot een draad, waarna hij begon met het experimenteren van een ruimer set van makkelijk verkrijgbare materialen. Uiteindelijk zou blijken dat van alle testen, een draad gemaakt van plastic zakken het beste resultaat gaf.

Een vergelijkbaar proces stelt zich bij zijn huidig werk. Hij experimenteert met verschillende, makkelijk verkrijgbare plastic (voorwerpen) zonder daarbij specifiek op zoek te zijn naar een bepaald resultaat. Hij is enkel op zoek naar manieren om een klein assortiment van materialen te herwerken. Uiteindelijk kiest hij de resultaten die voor hem het meest geschikt lijken voor het maken van nieuwe, interessante juwelen.

Het verzamelen van materiaal

Zijn interesse gaat voornamelijk uit naar materialen die gevonden kunnen worden in een huiselijke situatie, eerder dan in een industriële context. Momenteel werkt hij met materialen die hij vindt bij "zoektochten". Afval die hij vindt bij containers vb. bij restaurants of op straat vb. afdekkap van licht aan een wagen/fiets. Daarnaast krijgt hij hulp van familie en vrienden die voor hem voorwerpen verzamelen vb. lege inkt cartridges, plastic zakken, etc.

Het maakproces

Het krimpen van geëxpandeerd polystyreen is het proces waar hij momenteel het meest afhankelijk van is. In eerste instantie wordt vb. dozen in platte stukken gesneden en vervolgens schoon gemaakt met water en zeep om nadien te laten drogen. Bij bijvoorbeeld het maken van een broche zal hij een keuze maken in de vorm en deze vervolgens projecteren op het materiaal om de vorm uit te kunnen snijden. Dit doet hij meestal met een draadsnijder. De vorm doet hij krimpen door deze in een luchtdichte container te plaatsen met daarbij eveneens een kleine open container, gevuld met een kleine hoeveelheid aceton. De aceton zal langzaam verdampen waarna de damp zal reageren met het plastic. Hierdoor zal het stuk plastic geleidelijk aan beginnen krimpen. Dit tot de helft of één derde van de oorspronkelijke grootte. Dit betekent dat hier vanaf het begin rekening mee moet worden gehouden en de oorspronkelijk vorm dus best groot dient te zijn.

Hij kan er ook voor kiezen om het plastic te kleuren, wat ofwel voor of na het krimpproces kan gedaan worden voor verschillende effecten te bekomen. Een coating die hij gewoonlijk aanbrengt is acryl opgelost in aceton. Zodra het een stroperige vloeistof wordt, kan het  geverfd worden op de polystyreenachtige verf. Als het krimpen eenmaal is voltooid en de container geopend evenals de aceton verwijderd, zal de vorm zacht en kleverig zijn. Vervolgens zal het uitharden tot een plastic dat veel dichter en harder is dan het oorspronkelijke geëxpandeerde polystyreen. Tot slot kunnen de metaalonderdelen worden toegevoegd vb. de brochespeld.

Meer weten?

Meer weten of zijn werkwijze en zijn werk, bekijk dan zeker ook even onderstaand interview. Hij stelt zich ook de vraag naar de waarde van een plastic juweel.
(bron foto's, originele website Mark Vaarwerk)

Zelf aan de slag?

Zin om ook zelf aan de slag te gaan? Op internet zijn tal van tutorials te vinden voor het maken van juwelen met huis-tuin- en-keuken plastic. Nog een fles op overschot en wat toffe nagellak in het bezit? Dan is volgende tutorial misschien wel leuk. Tip: wil je een armband met duidelijkere/fellere kleuren? Dan lak je best een drietal keren je armband.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=148&v=e1ZHnVn-vPc

Uiteraard kan je de armband nog decoreren met iets anders dan enkel nagellak. Wat dacht je van het bekleden met toffe washitape of stof, parels etc? En een volledig gesloten armband hoeft natuurlijk ook niet. Je kan altijd een armband met 3/4e-opening voorzien en vervolgens een ketting met slot toevoegen. Het basisprincipe is wel telkens dezelfde: een stuk uit een plastic fles snijden, afronden door middel van een strijkijzer en vanaf dan hangt alles af van je eigen inspiratie.

Liever een set oorbellen? Dan kan je hier misschien inspiratie vinden:
Of tot slot: een plastic ketting?

Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op “inschrijven” te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.