Materialen en onderhoud

1. Productie

Alle artikelen zijn door mezelf ontworpen en met de hand gemaakt in mijn eigen atelier te België. Er is dus bij geen sprake van massaproductie. Dikwijls zal er ook maar een beperkt aantal van een artikel terug te vinden zijn. De juwelen worden met de grootste zorg vervaardigd en samengesteld.

2. Collectie

De collecties bestaan uit juwelen die werden vervaardigd uit materialen zoals: messing, sterling zilver (.925), vermeil zilver, zilver filled, gold filled, zilver plated, gold plated, goud. De juwelen zijn steeds nikkelvrij, tenzij anders aangegeven.

Zilver, koper en messing kunnen onderhevig zijn aan oxidatie. Dit is een reactie die voorkomt bij blootstelling van een metaal aan de vochtigheid in de lucht. Door dit proces zal het materiaal dikwijls een aanslag krijgen, met andere woorden: donkerder gaan kleuren. Dit is een natuurlijk proces en kan je zonder behandeling ook gewoon zo laten. Dit proces aanvaarden en het product zo in zijn schoonheid zien is trouwens ook datgene wat past binnen de Japanse Filosofie van onder andere Wabi Sabi.

3. Onderhoud voor koper en messing

Bewaar sowieso het juweel in een afgesloten, droge plaats. Bij eventuele verkleuring kan je het juweel gewoon regelmatig oppoetsen met een zilverpoetsdoek. Je kan hiervoor ook een reinigingsbadje voor sieraden gebruiken. Een bad voor zilveren juwelen is ook geschikt voor juwelen uit messing en koper. Je kan dit vinden bij o.a. de drogist met als merk vb. hagerty.

4. Onderhoud voor zilver en goud

Bewaar ook deze juwelen sowieso op een afgesloten, droge plaats. Ook zilver kan oxideren ondanks dat er minstens 92,50% zilver aanwezig is, dit vanwege de legering met meestal koper. Bij eventuele verkleuring kan je het juweel gewoon regelmatig oppoetsen met een zilverpoetsdoek. Je kan hiervoor ook een reinigingsbadje voor zilveren sieraden gebruiken vb bij de drogist als merk hagerty. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een zeer mild zeepsopje (vb. groene zeep). Borstel hiermee het sieraad voorzichtig met een zachte tandenborstel. Spoel het vervolgens af met lauw water en droog het met een zacht doekje. Indien je zilveren juweel overwegend een gladde structuur heeft is het eerder aan te raden om een poetsdoekje te gebruiken, bij een zilveren matte structuur is een (ultrasoon)badje eerder aan te raden. Goud is minder onderhevig aan oxidatie maar kan "vuil"/dof uiterlijk krijgen door het veelvuldig dragen en kan op dezelfde wijze onderhouden worden als zilver.

5. Onderhoud voor zilver filled, zilver plated, vermeil, gold filled, gold plated

Bewaar sowieso deze juwelen op een afgesloten, droge plaats en steeds los van andere juwelen. Dit om te voorkomen dat er kleine krasjes opkomen waardoor het juweel sneller zal slijten. Het kan worden opgepoetst met een gewone zilverpoetsdoek of met een mild zeepsopje worden schoon gemaakt. Vergeet daarbij het afdrogen met een zachte doek niet. Probeer deze sieraden echter niet te veel te poetsen om te voorkomen dat het laagje wordt weggepoetst. Bij langer dragen kunnen zilver plated en gold plated, sneller dan zilver filled en gold filled, terug naar de originele ondergrond keren en hierdoor bv. een gele, zilveren of koperachtige kleur krijgen. De dikte van de laag zilver/goud plus de zuurtegraad van de huid evenals het gebruik (en poetsen) ervan bepalen hoelang het sieraad verguld gaat blijven. Wanneer voor dit soort juwelen goed zorg wordt gedragen blijven ze dus ook langer mooi.

6.Verschil gold plated, gold filled en vermeil

Vermeil is een laag goud van minstens 14k goud aangebracht op een sterling zilveren (.925) ondergrond. De laag moet minstens 2.5 microns zijn om vermeil genoemd te mogen worden. Het is dus steeds een combinatie van echt zilver met goud.

Gold filled is een laag goud aangebracht op een ondergrond zoals vb. messing. Dikwijls in 2 tot 3 lagen. Wettelijk gezien moet het product 5% of 1/20e goud per gewicht van het product bevatten. Dit percentage wordt vertaald in aantal karaat vb. 14k-gold filled. Bij normaal gebruik behoudt het juweel zijn hele levensduur de gouden laag en kleur.

Gold plated is een dunne laag goud aangebracht op een andere (metalen) ondergrond. Dikwijls is de goudlaag maar 0,05% van het productgewicht. De laag slijt sneller waardoor de ondergrond sneller zichtbaar wordt.

7. Verlengen van de levensduur: een goede omgang met juwelen

Voor je juweel een langere levensduur te schenken is het opvolgen van volgende tips zeker aan te raden:

– scherm je juwelen na het dragen of van licht, lucht en vochtigheid. Bewaar ze dus zeker niet in een vochtige omgeving zoals een badkamer. Dit kan in een gesloten doosje of beter nog: gewikkeld in een stukje flanelstof in een plastic afsluitbaar zakje.

– bewaar juwelen los van mekaar, zodat ze mekaar zeker niet kunnen raken.

– bewaar juwelen niet in je handtas of andere plaats waar ze in aanraking kunnen komen met andere (scherpe) voorwerpen, stof en/of vuil.

– Verwijder steeds je juwelen bij het wassen, poetsen of tijdens het sporten zoals vb. zwemmen of andere intensieve activiteiten.

– Verwijder je juwelen bij het slapen gaan.

– Hou je juwelen uit de buurt van parfum of haarlak, spuit deze ook nooit op de juwelen. Net zoals bodylotion, make-up en andere chemische vloeibare substanties.

– Gebruik nooit reinigingsmiddelen andere dan voorzien zijn voor juwelen vb. ammoniak, bleekwater,… alle bijtende producten zijn sowieso verboden.

– Stel je juweel nooit bloot aan fel zonlicht, zeker niet wanneer er stenen aanwezig zijn (vb. edelsteen, mineraal). Deze stenen kunnen onder invloed van zonlicht verkleuren.

8. Verkleuringen op de huid?

– Bij zilver

Zoals eerder aangehaald is zilver een samenstelling van het edelmetaal met het bijgevoegde metaal: koper. Door invloed van (a) de lucht, (b) huidvet, (c) transpiratievocht (d) cosmetica zoals parfum, en in sommige gevallen zelfs (e) de invloed van medicatie, kan dit tot gevolg hebben dat het koper gaat oxideren. Hierdoor kan een grijszwart gekleurde laag op het juweel ontstaan. In sommige gevallen heeft dit zelfs tot gevolg dat, daar waar het juweel wordt gedragen, er een groene verkleuring van het lichaam van de drager ontstaat.

Aangezien dergelijke verkleuringen zich voornamelijk manifesteren bij "namaak"-juwelen kan dit veel mensen doen twijfelen over de echtheid van het zilveren sieraad. Het is dus een misvatting dat "echte zilveren juwelen" niet zouden "lelijk" worden of reageren op de huid van de drager. Het is evenwel zo dat iedere persoon hier meer dan wel minder last van heeft. Zoals aangegeven is een dergelijke verkleuring immers afhankelijk van een aantal factoren die hierin meespelen zoals de zuurtegraad van de huid of transpiratievocht.

– Bij koper en messing

Sommige mensen zullen bij het dragen van koper een groene verkleuring op de huid waarnemen. Bij messing zal dit eerder een donkere verkleuring zijn. Zoals hierboven besproken is een van deze factoren de zuurtegraad van de huid. Dit is geen schadelijke noch allergische reactie en kan gewoon van de huid worden weg gewassen met water en zeep. Niet iedereen heeft hier last van. De verkleuring is het resultaat van een milde reactie van het afweersysteem op het metaal dat in contact komt met de huid. Dit kan voorkomen worden door het juweel niet rechtstreeks op de huid te dragen of ervoor te zorgen dat o.a. de zuurtegraad van de huid terug in balans komt.

9. Matte en glanzende juwelen

Juwelen kunnen een glad gepolijst uiterlijk hebben of een mat (geborsteld) uiterlijk. Door het dragen is het mogelijk dat een mat juweel gladder zal worden, en een glad juweel matter. Dit doet geen enkele afbreuk aan de kwaliteit van het juweel. Dit is een natuurlijk proces door het gebruiken van je juweel. Ook hier weer kan gedacht worden aan de principes van de Japanse filosofie om dit proces en de schoonheid te accepteren.

10. Allergie

De juwelen zijn, tenzij anders aangegeven: nikkel-, lood- en cadmiumvrij. Gesoldeerde oorbelhaakjes bestaan, tenzij anders aangegeven, uit sterling zilver, vermeil of chirurgisch staal. In dit laatste zit nikkel maar deze wordt niet vrijgegeven t.t.z. er komt zo weinig nikkel vrij dat het voor het gebruik in de EU werd goedgekeurd, omdat je geen nikkelallergie kan krijgen bij het dragen van chirurgisch staal.

Tot slot is het wel steeds aan te raden om een juweel te ontsmetten wanneer je dit de eerste keer draagt om te voorkomen dat je lichaam gaat reageren op aanwezig vuil of dergelijke.