Handleiding vingerafdrukken voor juweel

Optie 1: potlood

 

Benodigdheden:

 

·      Wit papier vb. printerpapier (alleszins wit papier zonder reliëf/structuur dus ook geen canvasdoek)

·      Potlood (geen kleurpotlood) of eventueel zwarte oogpotlood

·      Transparante plakband

 

Stappenplan:

 

1)   Teken een vierkant vlak (vb. 5x5cm) en kleur net zo lang met je potlood/oogpotlood in

het vak tot het volledig opgevuld is en helemaal donker gekleurd is.

2)   Als het goed gekleurd is, druk je met een rollende beweging de vinger over het vlak. Let op: niet te hard drukken, want dan zal de vingerafdruk niet duidelijk

zichtbaar zijn en krijg je een zwarte vlek (zonder afdruk van de groeven) of wrijf lichtjes een keer heen en weer tot je vinger zwart is gekleurd.

3)   Neem vervolgens een stukje transparante plakband en leg deze in een keer goed om je zwart gekleurde vinger. Druk voorzichtig aan en laat paar seconden zitten. Let

op: eens het plakband er omheen zit, met meer bewegen.

4)   Haal voorzichtig het plakband van de vinger en kleef deze vervolgens op het witte blad. Zodat het blad een ondergrond vormt voor je afdruk, zo komt de afdruk

tevoorschijn.

5)   Neem een duidelijke, scherpe foto van deze afdruk of scan hem in en bezorg hem

Optie 2: Vingerafdruk in inkt

 

Benodigdheden:

 

·      Wit papier vb. printerpapier (alleszins wit papier zonder reliëf/structuur dus ook geen canvasdoek)

·      Inktkussen: donker blauw of zwart

 

Stappenplan:

1)   Maak met de vinger een rollende beweging over het inktkussen. Let op: niet te hard drukken, want dan zal de vingerafdruk niet duidelijk zichtbaar zijn en krijg je

een zwarte vlek (zonder afdruk van de groeven)

2)   Druk de gekleurde vinger af op een blad papier, hou een paar seconden op dezelfde plek.

3)   Verwijder rustig de vinger. Probeer daarbij niet meer te schuiven/bewegen om te voorkomen dat de afdruk een vlek wordt of zal uitsmeren. Eventueel recht naar boven verwijderen of wegrollend.

4)   Maak eventueel met dezelfde vinger, zonder nieuwe inkt erop te doen, een paar afdrukken. Zeker wanneer je merkt dat er te veel inkt aanwezig was.

5)   Neem een duidelijke, scherpe foto van deze afdruk of scan hem in en bezorg hem.

 

Tips bij het maken van een vingerafdruk van een kind:

 

Heb je al wat oudere kinderen dan kan je ze het zelf laten doen. Eventueel kan je gebruikmaken van volgend filmpje dat wat informatie geeft over een

vingerafdruk: https://schooltv.nl/video/vingerafdrukken-zelf-je-vingers-afdrukken-op-papier/

 

Heb je wat jongere kinderen dan kunnen volgende tips je misschien helpen:

·      Zorg voor een rustig moment. Als je kind al moe begint te worden, heeft het meestal geen zin meer in gedoe en gepluk aan zijn/haar vingertjes, en krijg je meestal geen goed resultaat. Kies voor een moment dat ze gegeten hebben en niet midden in hun spel zitten. Ook is het mogelijk om vingerafdrukken te maken terwijl je kindje slaapt.

·      Zorg ervoor dat je alle materialen bij de hand hebt en je vlot kan doorwerken. Voorzie ook een washandje of vochtig babydoekje voor als je klaar bent of wanneer je kindje plots geen zin meer heeft en met iets anders wil gaan spelen.

·      Kijk even welke vinger je het beste kan gebruiken. In de ene vinger zijn de contouren beter te zien als in de andere vinger. Ook is het mooi als je het centrum van de vingerafdruk mooi in het midden hebt. Dit is het centrum waar de lijnen vandaan lopen en ligt meestal iets lager dan je vingertop zelf.

·      Maak eventueel al meerdere vingertjes klaar met inkt om de afdruk te maken, bijvoorbeeld 3 vingertjes naast mekaarzodat je ze tegelijkertijd op het blad kan plaatsen.

·      Zorg dat de handjes proper zijn voor je begint. Handjes met nog etensrestjes of andere vuiligheden aan geven namelijk geen goede afdruk.

·      Maak er een spelletje van en probeer het niet te gehaast te doen. Doe het eventueel eventjes voor want sommige kinderen vinden het ook gewoon al leuk om je na te doen. Als je het zelf bij je kind doet, druk dan zeker niet te hard want anders trekken ze hun vingertjes terug. Gebruik eventueel meerdere vingers om te zien welke het mooiste resultaat geeft.

·      Maak eventueel nadien een tekening samen met je kind op basis van de afdrukken zoals een boom waarvan de blaadjes de vingerafdrukken vormen of maak een bijtje, een grappig figuurtje, etc.

 

Let op: een baby heeft vanaf de geboorte een vingerafdruk maar de groeven in de vingers zijn nog erg ondiep. Het is dus afwachten tot die groeven dieper zijn geworden

zodat ze een mooi, duidelijk, zichtbaar resultaat geven. Dit zou kunnen lukken vanaf 6 maand al is het dikwijls pas vanaf 1 jaar, maar elk kind is anders, je kan dus best gewoon even uittesten en kijken welk resultaat het geeft.

 

 

Aandachtspunten:

 

·      Let erop dat de lijnen duidelijk zichtbaar zijn. Het zijn namelijk de lijnen/groeven die nadien in het juweel gebruikt zullen worden. Zijn er geen lijnen zichtbaar (is het bijvoorbeeld een gekleurde blob) zal het dus niet mogelijk zijn.

·      Maak omwille van dezelfde reden een duidelijke foto of scan van de vingerafdruk. Wazige foto’s waarbij de afdruk niet duidelijk zichtbaar is, zijn niet bruikbaar. Gebruik bij een scan het liefst met een dpi van 300 of hoger voor het beste resultaat. Graag origineel inscannen en de afdrukken niet vergroten.

·      Heb je meerdere afdrukken gemaakt en twijfel je, geen probleem stuur dan gerust alles op!

·      Stuur je exemplaren op van verschillende personen, noteer dan duidelijk de gegevens per vingerafdruk zodat duidelijk is van wie wat is.

Veel succes!

Liefs,

Kristien