5 Feel good games om te spelen voor je mentaal welzijn
 31-01-2023  Gevoel(17) Mindfulness(18)

Schaam jij je omdat je voor de 100ste keer naar een aflevering van Friends of FC De Kampioenen kijkt? Dat is volgens een artikel van HLN nergens voor nodig. Het heeft blijkbaar zelfs een naam: Comfortwatch. Door het kijken naar iets vertrouwd krijgen we een gevoel van troost en vertrouwen. We voelen ons verbonden met het verleden.

Tenminste dat is wat volgens het artikel Robert N. Kraft aan de Otterbein University in Ohio als mogelijke verklaring ziet, samen met nog enkele andere verklaringen zoals o.a. de psychologische werking van nostalgie, het blootstellingseffect en het principe van de minste inspanning. Wil je graag hierover alles lezen: het volledige HLN-artikel vind je hier: "Wie zich schaamt voor de zoveelste aflevering van 'Friends' is mis. Dat maakt je net gelukkig".

Hoe dan ook: het (her)bekijken van dergelijke series geeft dus, zeker in mijn geval, rust in mijn hoofd. Voor een examen zorgde ik er altijd voor dat ik mijn lessen tijdig had nagekeken zodat er tijd overbleef voor een aflevering van "Kinderen geen bezwaar" of van "De Lama's". Na een tijdje merkte ik dat de examens die ik op deze manier maakte een beter resultaat hadden dan wanneer ik het niet deed, of zelfs nog snel-snel voor het betreden van de aula de leerstof zat te overlezen...

Rust in je hoofd

Een gelijkaardig effect van comfort en geruststelling alsoof een gevoel van zen en rust in je hoofd kan je volgens mij ook terugvinden tijdens het spelen van enkele (console)spelletjes. Tenminste dat is wat ik ervaar. Sinds mijn energiestoornis merk ik dat ik meer naar dergelijke spellen als vorm van afleiding verlang. Het geeft zowel mentaal als fysiek een rustgevend/kalmerend gevoel. Er is geen druk, enkel vrolijkheid. Iets dat je zeker kan gebruiken wanneer je je minder lekker voelt. Mijn spellenlijst deel ik graag hieronder met je.

Eigenschappen van de games

De spellen zijn naar mijn aanvoelen zodanig opgebouwd dat ze:

  • Niet te ingewikkeld zijn, t.t.z. niet te veel mentale (nadenk) capaciteit van je verlangen. Ideaal wanneer je dus nood hebt aan ontspanning maar niet te veel je hersenen wil pijnigen.
  • Ze rustgevend ogen en klinken, t.t.z. niet te veel flitsende beelden, actie scènes, opzwepende muziekjes maar integendeel net relaxerende beelden en geluiden.
  • Ze een korte spelduur hebben, t.t.z. je ze eender wanneer kan pauzeren of stopzetten wanneer je niet langer zin hebt om te spelen. Daar waar sommige spellen vereisen dat je een level uitspeelt of je de "moeten" kan voelen om nog snel een save-point te vinden zit er hier geen druk achter. Geen zin meer? Dan stop je gewoon.
  • Makkelijk speelbaar zijn, t.t.z. je moet niet op 10 verschillende knoppen zitten te rammen of toetsencombinaties onthouden om ergens te geraken.

5 + 1 bonus Feel good game- aanraders

De spelletjes die voor mij een feel good geven, en misschien dus ook voor jou, zijn de volgende (volgorde is random):

  1. Unpacking: a zen puzzle game about unpacking a life = zoals het al aangeeft een rustgevend spel waarbij je verhuisdozen uitpakt en de spullen één voor één een plekje geeft in de ruimtes. En jawel hoor er zit wel degelijk een verhaal achter, zo leer je gaandeweg de persoon en diens levensloop kennen van wie je de spullen uitpakt.
  2. It's Kooky = een spelvariant op "Waar is Wally?". Een simpel zwart-wit getekend spel bestaande uit doodles waar je op zoek moet naar de "vreemde/grappige variant", namelijk datgene wat niet in het verhaal lijkt te kloppen.
  3. Toem = een leuke, rustgevende wereld waarin je kleine opdrachtjes oplost d.m.v. je fototoestel te gebruiken. Een mooi, uitgewerkt spel met veel details en mogelijkheden en waarbij de makers zelfs een extra level later toevoegde om de fans te bedanken. Ik kan zeggen dat ik dit spel mijn voorkeur heeft!
  4. Please, touch the artwork = een rustgevend puzzelspelletje gebaseerd op kunst(werken). Dit spel beoogt effectief het zen-effect te willen creëren. Belgische makelij! (Zelf helaas nog niet veel gespeeld, maar de korte momenten zagen er alvast leuk uit!)
  5. Lost in Play = Hoewel eerder gericht op kinderen, ook als volwassene erg leuk om te spelen vanwege de rustgevende, simpele gameplay met grappige stukken en opdrachten om te doen.
  6. Bonus: Flipping Death = Hoewel misschien minder voldoet aan de vereisten van een zen-spel wil ik het toch graag vermelden. Ik weet niet goed waarom, maar het verhaal en de uitvoering vond ik zo leuk dat het voor mij een memorabel spel is geworden, zeker wanneer ik me niet lekker voel.

Reflectie

En jij?

  • Welk spelletjesgenre speel je graag? Waarom? Wat maakt dat je net dat genre zo leuk vindt?
  • Welk spelletje geeft jou comfort en rust in je hoofd?
  • Welk spelletje is nostalgisch voor jou waardoor je er rustig/blij van wordt?
  • Welk spel speel jij (of zou je graag terug willen spelen) als jij je minder lekker voelt?

Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.