Time anxiety of tijdangst: waar gaat het over en wat kan je doen?
 27-01-2023  Levensvragen(21)

In mijn vorig blogartikel "Heb jij time anxiety?" kon je al lezen over wat tijdangst is en hoe het zich uit, maar het is veel meer dan dat. Want waar gaat het werkelijk over en wat kan je er tegen doen?

Waar gaat het werkelijk over?

Dr. Lickerman erkent volgende onderliggende aspecten waarbij het werkelijk zou gaan als je tijdangst ervaart:

  1. De angst om een leven zonder betekenis te leiden. Dit kwam ook reeds in mijn vorig blogartikel naar boven, maar het gaat nog verder. Het gaat over de gedachte en de existentiële vragen die je aan jezelf stelt zoals: waarom ben ik hier? Wat is het doel van het leven? Vragen die tot gevolg hebben dat jij je zorgen maakt over het verspillen van je leven of het niet waarmaken van je potentieel. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je leven zinloos is of geloof je dat je niets aan het doen bent om waarde te creëren of een blijvende impact na te laten. Dikwijls hangt dit samen met de behoefte aan controle. Sommige aspecten kan je inderdaad beïnvloeden maar op veel in het leven gaat dit nu eenmaal niet.
  2. De noodzaak voelen om anderen te plezieren: op tijd komen is een van de manieren waarop je neiging om anderen te behagen tot uiting kan komen. Als je namelijk wil dat anderen je leuk vinden dan doe je al het mogelijke om een positieve indruk te maken, en op tijd komen is daar een van. Daarnaast kan het ook te maken hebben met het gevoel dat jij je tijd nuttig moet besteden omdat anders je naasten (ouders, partner,...) teleurgesteld in je zouden zijn als je het niet doet. Dus als jij je zorgen maakt over hoe jouw keuzes hun mening over jou kunnen beïnvloeden dan zal je bang zijn dat je niet de juiste beslissen maakt en/of dat je te weinig tijd zal hebben om een verkeerde keuze terug recht te zetten.
  3. Eventuele andere, onderliggende angsten: tijdangst is een angst die volledig op zichzelf kan voorkomen maar volgens Lickerman kan het ook voorkomen naast nog andere angsten die mensen ervaren zoals bijvoorbeeld een algemene angst of sociale angststoornis.

Wat kan je doen?

  • Accepteer wat je wel en wat je niet kan controleren m.b.t. tijd. Tijd bestaat, dat kun je niet veranderen. Je kan tijd ook niet sneller of trager laten gaan. Je kan invloed uitoefenen over de toekomst maar niet meer over het verleden. Richt je op de toekomst en wat je daarin in eigen handen hebt, laat het verleden los want je hebt toch geen tijdmachine om daar nog iets aan te (gaan) veranderen. Dat tijd eindig is, heeft ook een positief gegeven: je gaat het daardoor meer waarde toekennen. Al legt dit dan wel weer meer druk in hoe we het besteden (zie vorige blog onderdeel: paradox).
  • Maak voor jezelf een definitie wat "goed bestede tijd" voor jou betekent en waarom dat zo is. vb. werk: wat voor soort taken geven je een goed gevoel als je ze afmaakt en waarom? Vrienden/familie: met wie breng je het liefst de meeste tijd door en waarom? Vrije tijd: welke hobby's doe je graag, vind je de moeite om je tijd aan te besteden en waarom? Stel jezelf ook een globale vraag: wat brengt je dichter tot bij je eigen levensvisie?
  • En aanvullend: probeer meer betekenis in je leven te vinden of te creëren. Dan zul je je waarschijnlijk na verloop van tijd minder gestresseerd voelen. Neem dus de tijd om doelen en mogelijke methodes om ze te bereiken, te verkennen.
  • Plan de doelen ook effectief in, maak er dan ook effectief de tijd voor.
  • Bij tijdangst: stel jezelf het ergst mogelijke scenario voor en probeer het te relativeren. Stel dat je merkt te laat aan te komen, ook al ben je op tijd vertrokken reageer dan met een "nu en?", je kan het altijd verklaren wat de reden is dat je te laat bent.
  • Probeer mindfulness toe te passen. Probeer jezelf meer in de huidige tijd te houden en niet te veel bezig te zijn met de toekomst of het verleden. Bedenk ook dat zolang je leeft er nog tijd genoeg is.
  • Hou een tijdangstdagboek bij: beschrijf de momenten wat je aan het doen was toen je de angst voelde opkomen en welke emoties je daarbij ervaarde. Zo krijg je een beter zicht op wat je angst is en wanneer je de stress juist ervaart. Het kan je daarenboven ook helpen om soortgelijke situaties te voorkomen.
  • Probeer meer time-management in je leven toe te passen. Misschien dat door de juiste tips and tricks je veel sneller andere taken kan afwerken zodat er tijd over is voor datgene wat jou echt interesseert en energie geeft.
  • In het geval dat de angst je leven begint de domineren praat je er best over met een therapeut. Ze kunnen de angst en de redenen helpen ontrafelen en doelen voor aanpak te stellen.

Conclusie

De tijd verstrijkt sowieso. We kunnen er niets aan veranderen en het zal ook niet veranderen of we dat nu leuk vinden of niet. Dus ook wensen of zorgen maken over het al dan niet gebruik ervan zal de tijd zelf niet vertragen of veranderen. Het zorgt er enkel voor dat jij jezelf er slechter door gaat voelen. Probeer daarom je tijd te gebruiken om effectief iets te doen dat je graag zou willen doen.

Literatuur


Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.