Sexy vacatures
 31-08-2022  Werk(18)

In tegenstelling tot wat de titel zou doen vermoeden, heeft dit artikel niks te maken met een job in een bepaalde, erotiserende setting maar wel alles over hoe tegenwoordig vacatures aan de man worden gebracht. De ene na de andere onderneming lijkt alles uit de kast te halen om de job die ze aanbieden in de kijker te zetten. Helaas is er, zeker als je verder kijkt dan wat het op het eerste zicht lijkt, in veel gevallen eerder sprake van het fenomeen: "al draagt de aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding". Laat je dus niet in de luren leggen!

Fancy Schmancy

Wanneer ik doorheen vacatures scrol valt het me op dat veel ondernemingen goed zijn in woordgegoochel om zichzelf te profileren. Dikwijls zitten ze hiervoor in dezelfde vijver van "fancy schmancy typische hot topics woorden" te vissen. Dan heb ik het hier niet over de jobinhoud maar over de modaliteiten die erbij horen. Enkele voorbeelden om duidelijk te maken wat ik bedoel (eigen onderlijningen):

 • Naast 20 wettelijke verlofdagen bouw je jaarlijks ook nog 12 ADV dagen op zodat je kan genieten van een goede work-life-balance.
 • Je komt terecht in een dynamisch en ambitieus bedrijf met een ‘work hard, play hard’ mentaliteit.
 • (naam onderneming) investeert in jouw toekomst door een aanbod aan gepaste opleidingen, persoonlijke begeleiding tijdens de uitvoer van je projecten, advies en coaching op maat.
 • De organisatie biedt jou ook een tof team van collega´s waardoor je met plezier naar je werk kan gaan.(vette druk, stond er letterlijk)
 • Bij (naam onderneming) kan je rekenen op een professionele, persoonlijke en eerlijke no-nonsense aanpak.
 • Drie keer per jaar een After Work, georganiseerd op het terrein zelf.
 • Gelukkige & gezonde collega’s daar gaan we voor; zo stellen we graag een well-being coach, fietslease, benefits@work, jaarlijks bezoek van onze bedrijfskinesist… ter beschikking van onze medewerkers.
 • Klop je tijdens de drukke wintermaanden extra uren? Dan mag je die tijdens de zonnige zomer recupereren.
 • Een mooi loon met verschillende bijkomende premies. (Ploegenpremie, koudepremie,…)

Vooral de woordkeuze voor "work-life-balance" komt regelmatig wel eens in een vacature naar boven. Op zich is daar niets mis mee. Voor alle duidelijkheid: ik beweer niet dat er iets mis is met deze manier van vacatures opstellen en woordkeuzes. Daar gaat het me niet om. Het enige waar ik me wél oprecht zorgen over maak is dat ze ook doen wat ze beloven. Want daar knelt dikwijls het schoentje! Op papier lijken veel werkgevers de ideale kandidaat om je nikkel voor af te gaan wringen, tot puntje bij paaltje komt en dikwijls blijkt dat het allemaal gebakken lucht was...

Trouwens, vergeet ook niet dat veel elementen die worden opgesomd, dikwijls gewoon wettelijke verplichtingen zijn waaraan ze (vb. vanuit een CAO) dienen aan te voldoen, maar mooi ingekleed lijkt het al snel als een extra cadeautje, toch?

Een stapje verder

In principe is de tijd van een standaard vacature, lees: opsomming van wat ze vragen/zoeken met wat ze aanbieden, eigenlijk al achterhaald. Tegenwoodig wordt onze maatschappij gekenmerkt met principes van "alles moet harder, beter, groter, sneller, ..." dus ja dan kan ook dit niet achterblijven. Meerdere kanalen worden aangewend en zelfs youtube-filmpjes mogen niet ontbreken. Sommige ondernemingen gaan hier best ver in, waarbij het toch... tja... euhm... soms speciaal kan zijn, zoals in het filmpje hieronder, oordeel zelf...

En de beste werkgever van het jaar is...

Ongetwijfeld heb je al eens ergens bij een onderneming een sticker of icoon "werkgever van het jaar xxxx" gezien. Dan denk je toch automatisch "whaw wat voor een geweldig goede onderneming moet dat wel niet zijn". Misschien dat je zelfs even mijmert over hoe het voor jou zou zijn om er deel van uit te mogen maken. Maar ook hier weer, laat je niet vangen. Uit goede bron weet ik dat bij een bepaalde onderneming deze titel niet echt van toepassing zou mogen zijn. De stemmen uit de bevraging werden eerder afgedwongen dan wel gemanipuleerd tot het resultaat datgene was wat ze wilden. Dat de werksfeer en -cultuur er intern rot was, dat zag de buitenwereld dan natuurlijk weer niet, maar de sticker die hing er wel te pronken.

Een tip: hou zeker ook in de gaten hoeveel verloop er is binnen een onderneming. Dat zegt dikwijls al veel. Een onderneming waar het goed is om voor te werken, daar ga je niet snel mensen zien vertrekken...

Waarom de Jobat-reclame zo geweldig is...

Simpel! Omdat het zo herkenbaar is. Er zit wel een Ludo in ieder van ons. Dingen die we liever niet zien of meemaken maar dikwijls wel al op de werkvloer zijn tegengekomen...

Enkele tips

Een job die je ongeveer 8 uur per dag doet en waarvoor je, in sommige gevallen, meer van huis bent dan thuis en je collega's meer ziet dan je eigen familie mag wel eens de moeite waard zijn. Dus ja, in vacatures mag er zeker dan wel eens gegoocheld worden om je over de streep te trekken. Op voorwaarde natuurlijk dat het bedrijf doet wat het zegt en zegt wat het doet. Helaas is dat iets dat je dikwijls pas na eigen ondervinding kan vaststellen en dan is het dikwijls al te laat. Wat niet moet betekenen dat het allemaal kommer en kwel is, zeker niet. Aan elke job zullen wel minpunten verbonden zijn, net zoals er zeker ook vele positieve elementen zijn. Is dat laatste niet het geval? Dan wordt het misschien toch tijd om even na te denken...

Omdat een verwittigd man/vrouw/x dikwijls beter gewapend is, deel ik nog enkele tips die je bij je sollicitaties kan proberen. Niet dat het onmiddellijk een garantie is op een goede afloop en een spetterende samenwerking, maar het kan wel al helpen om je een beeld te vormen:

 • Lees de vacature grondig. Spreekt het je aan? Wat wel en wat niet. Bevraag je zeker bij een sollicitatie naar de elementen waarover je nog vragen hebt/je niet onmiddellijk aanspreken zodat ze het verder mondeling kunnen toelichten en jij een beter zicht krijgt.
 • Zoek zoveel mogelijk informatie op voorhand (over je toekomstige werkgever) op, spreekt deze werkgever je aan op basis van de informatie die je kan vinden? Stel eventueel in een sollicitatiegesprek bijkomende vragen over elementen die je kon vinden en die voor jou nog onduidelijk zijn.
 • Ken je iemand of ken je via-via iemand bij de onderneming? Probeer even te informeren naar de cultuur, de sfeer en de werkomstandigheden.
 • Vraag of je een (halve) dag mag meelopen op de werkvloer zodat je een idee krijgt van de werkinhoud en de werkomstandigheden.
 • Vraag of je jouw toekomstige (naaste) collega's al eens even (kort) mag ontmoeten.
 • Informeer naar welke activiteiten ze ondernemen in het kader van welzijn op het werk.
 • Informeer goed naar de verwachtingen die zij van jou hebben (vb. dat je binnen 6 maand in staat bent om alleen naar klanten te gaan) zodat je weet waaraan je bent voor de toekomst.
 • Bevraag goed je arbeidsvoorwaarden en lees het contractvoorstel goed na (vb. ze beloven je opslag op de eerste dag van het nieuwe jaar, maar wat indien er een loonindexering is: wordt dit daar bovenop gegeven? Wees hiervoor bedachtzaam: het zou de eerste werkgever niet zijn die een loonsverhoging laat passeren omdat die "zogezegd" al werd gegeven, al is dat via de indexering)
 • Hou in je achterhoofd dat niet alleen jij solliciteert, maar de werkgever ook bij jou solliciteert. De klik mag er van twee kanten zijn! Het is geen eenrichtingsverkeer. Heb dan ook de moed om aan jezelf toe te geven als je niet warm loopt van de potentiële werkgever. Stel jezelf de vraag: is dit een werkgever waar je de sprong voor wil wagen?

Tot slot, vergeet niet: goede afspraken, maken goede vrienden. Succes!


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.