Wat is een betekenisvol leven volgens Aristoteles?
 06-06-2022  Filosofie(11) Levensvragen(11)

Het leiden van een betekenisvol leven is subjectief. Dit betekent dat de invulling en datgene wat we eronder verstaan voor iederen verschillend is. De een zal antwoorden op de vraag “wat is een betekenisvol leven volgens jou?” dat het gaat om een verschil te hebben gemaakt, of dat diens werk van belang is geweest voor anderen. Betekenisvol leven is dus eigenlijk vragen naar datgene wat je leven betekenis geeft of nog ruimer: wat de zin van het leven is.

Het is een vraagstelling die al eeuwenlang de mensheid bezighoudt. De grootste filosofen hebben zich hierover al gebogen. Volgens Aristoteles bestaat een betekenisvol leven uit het volgende:

  1. Het hebben van een duidelijk doel om je op te richten
  2. Het blijvend groeien in excellentie

Om dit te verklaren gebruikt hij de metafoor van de boogschutter. Hij stelt dat de boogschutter een duidelijk doel moet hebben om zijn pijlen op te richten enerzijds en anderzijds de kwaliteiten moet ontwikkelen om diens schot te verbeteren. Met andere woorden, het hebben van een doel om voor te leven én het ontwikkelen van meesterschap hierin dat is volgens Aristoteles de zin van het leven.


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.