De levenswijsheid van Réginald Moreels
 03-06-2022  Filosofie(11) Levensvragen(20)

Een tijdje geleden was hij te gast bij "Viva La Feta" een Belgisch televisieprogramma waarin hij welkom geheten werd door Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham op het Griekse eiland Sifnos. Een reeks bekende Vlamingen passeerden al de revue, al moet ik bekennen dat ik wel wist wie Moreels was maar het nu niet meteen dé gast vond waar ik naar uitkeek. MAAR... ik moet mijn visie grondig herzien. Het mooie voorbeeld van "onbekend maakt onbemind" want achteraf bekeken heeft net hij de meeste indruk op mij gemaakt. Een man die niet alleen topdokter is maar ook nog eens leuke levenwijsheden met zich meedraagt.

Ik weet dat ik nog niet weet

Réginald Moreels, Topdokter
 • Visie: Ik weet dat ik nog niet weet.

"Elke ochtend sta ik op met te zeggen: 'ik weet dat ik nog niet weet' en dan ben je altijd gelukkig op het einde van de dag want je hebt toch altijd iets bijgeleerd. Zoals nu, ik wist niet vanmorgen wat ik tegen vanavond zal weten. Dat weet ik nu al. Dat is toch formidabel", deelt Réginald met Otto-Jan tijdens een fietstrip op het eiland.

 • Positieve levenshouding & snel tevreden

Tijdens het programma valt mij ook op dat Réginald er een vrij positieve, open houding op nahoudt. Hij is ook zeer snel tevreden en zegt meermaals "dat is geen probleem". Er lopen een aantal dingen mis zoals een niet opgeruimde kamer en opgemaakte bedden, maar dat kan hem allemaal niet deren. Desnoods slaapt hij gewoon in de lakens van de vorige bezoekers en gebruikt hij hun handdoeken. Met zelfs te moeten slapen op een houten vloer zou hij bijna nog tevreden zijn. De man is vrij meegaand in de voorstellen die ze doen, hij staat ervoor open en is bij elke activiteit erg tevreden en positief over het verloop ervan. En zelfs wanneer hij wijn moet drinken die de meeste niet lekker vinden, dan nog vindt hij het niet slecht en geeft het alsnog een 7. Ter vergelijking: Jani vindt het maar een 1/10 waard.

 • Dankbaarheid

Daaraan gekoppeld is hij ook dankbaar wat hij graag wil uiten, zoals de tijd nemen voor het eten en daar dankbaar voor zijn. Elke avond en ochtend geeft hij ook een kus en/of kleine omhelzing aan zijn reisgenoten.

 • Grote vorm van zelfkennis

Het valt op hoe goed hij is in zelfkennis en dat ook niet schuwt. Hij zegt letterlijk te beseffen dat hij waarschijnlijk geen gemakkelijke levenspartner is want hij aanziet zichzelf niet als een vlotte partner. Hij komt er ook makkelijk voor uit dat hij 7 jaar aan anorexia heeft geleden. Hij omschrijft het als een vorm van afgrijselijk lijden of ook wel "trage zelfdoding". Uit een ander tv-programma zal ik later leren dat hij niet schuwt om over het leven en de dood na te denken. In Viva La Feta bespreekt hij wel dat hij bang is voor de dood. Het houdt hem bezig dat hij op een gegeven moment niets meer zal zien, nooit meer anderen zal kunnen helpen of zijn vrouw en (klein)kinderen kan zien. Hij wil na zijn overlijden een crematie en uitstrooiing in Congo en op zee. Iets wat waarschijnlijk niet mag maar waarbij hij aangeeft tegen de wetten te zijn en vindt dat je ze moet omzeilen. Hij denkt dat we nadien worden herinnerd in het collectieve geheugen van mensen.

 • Visie: een tip voor relaties

Jani vraagt advies aan Réginald over relaties en dit was het antwoord: 'De andere respecteren. Liefde hebt ge wanneer je blij bent dat de ander er is. Hoe meer de liefde evolueert hoe meer de seksualiteit in de relatie voortkomt uit tederheid.'

Tederheid vindt hij heel belangrijk. Hij geeft hierbij het voorbeeld dat hij en zijn vrouw na al die jaren nog altijd in elkaars armen slapen. Tenzij er eens wat ruzie is geweest, dan geeft hij aan dat er afstand wordt gehouden, maar dan weten zij ook 'ai er is iets gebeurd' en dan meestal 's anderendaags: ik heb toch heel slecht geslapen.

 • Zijn roeping

Als Topdokter gaat hij al bijna voor de 23e keer naar Congo om daar te gaan opereren. Hij is er de enige chirurg voor 1,5 miljoen inwoners. Op het moment dat deze info wordt gedeeld is de man 71 jaar oud! Hij geeft aan dit te willen blijven doen zolang zijn handen stabiel blijven. Maar hij beseft dat hij, op het moment dat hij voelt dat het niet meer gaat, de moed zal moeten hebben om te stoppen. Zeker voor hem gaat dat ongelooflijke moed vragen omdat het toch een stuk van zijn leven is geweest. Hij heeft daarom ook bang om nadien in een zwart gat, een depressie, te vallen. Hij denkt dan te zullen verder leven in melancholie. Het is voor hem zelfs zo zwaar dat hij dat moment zwaarder inschat dan de dood, voor hem is het zelfs een trage dood...

Alles wordt afgesloten met een positieve noot waarbij ze verwijzen naar het "gat" waarin hij zal vallen wanneer hij zijn operatieschort, zijn roeping, aan de haak zal moeten hangen. Dit hoeft volgens hun echter niet het einde te betekenen want zoals Jani zou zeggen "een gat is geen gat wanneer je er iets in steekt", er is nog zoveel te doen en te beleven (zeker met zijn (klein)kinderen). Tot slot vergelijken ze nog het leven met een bus slagroom, iets waar Réginald niet zonder kan en bijna met alles van eten combineert, "hoogst ongezond maar als je het jezelf gunt, is het ook verrukkelijk."

Samenvattend, wat ik uit de gedeelde levenswijsheid/gesprekken van Réginald Moreels onthou:

 • Weet dat je nog niet weet: zo ben je elke avond blij want je hebt altijd iets (bij)geleerd dat je 's ochtends nog niet wist.
 • Wees positief ingesteld en wees snel tevreden: maak zeker van onbelangrijke dingen geen probleem.
 • Wees dankbaar (voor de kleine dingen) én vooral: uit je dankbaarheid
 • Durf over jezelf na te denken en aan jezelf te werken: vergroot je zelfkennis en sta open voor dingen die je leert/ontdekt
 • Liefde is blij zijn dat de ander er (in je leven) is en heb daarbij vooral aandacht voor tederheid
 • Wanneer je een roeping ervaart, iets dat zodanig deel uitmaakt van je leven dat je ervoor leeft, dan speelt leeftijd geen rol.
 • Het vergt moed om iets los te laten wat zodanig een deel van jezelf is, maar dat hoeft niet het einde te betekenen...

De aflevering zelf graag zien? Dat kan via GoPlay.


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.