Stoppen met je leven te kidnappen
 26-05-2022  Gevoel(13) Gezondheid(7) Levensvragen(11) Mindfulness(16)

In mijn vorig artikel "Ben jij de kidnapper van je eigen leven" schreef ik over hoe we onszelf uit het oog verliezen als we in ons leven een bepaald pad volgen enkel omdat we denken dat het ons vooruit zou helpen. Maar als we bang zijn en vanuit angst gaan handelen, evenals onze keuzes daarop afstemmen, geven we eigenlijk ons leven uit handen. Hierdoor gaan we alleen nog maar meer vervreemden van onszelf en van de persoon die we eigenlijk willen zijn of worden.

In mijn eerder artikel verwees ik over dit leren terug thuiskomen bij jezelf naar de cursus "Heart Journaling" en "90 zielvangers" als hulpmiddelen om jezelf terug te beginnen herontdekken. Bijkomend deel ik hier nog graag de 3 stappen die Ashley Stahl ziet om te dichter bij jezelf te komen. De voorwaarde is wel dat je open én eerlijk bent tegen jezelf.

Stap 1.

De eerste stap is het uitvoeren van een “self-audit”, waarbij jij jezelf even onder de loep neemt en jezelf een aantal vragen stelt zoals:

  • Waar, waarin en wanneer hou ik mezelf gevangen?
  • Wat werkt voor mij en wat helemaal niet?
  • Wat weet ik dat ik liever niet wist?

Denk bij dit laatste maar aan het besef dat je diep van binnen een waarheid in je zit die je eigenlijk verbergt. Dat je eigenlijk diep van binnen je job haat maar niet durft te erkennen omdat je bang bent en je niet weet wat je anders moet. Of dat je beseft dat je eigenlijk met iemand bent getrouwd waar je niet meer mee verder wil maar bang bent om het toe te geven. Bang ook voor de gevolgen van de scheiding die erbij komt kijken. Of misschien besef je ergens wel dat jouw gezondheid niet optimaal is maar ben je bang om naar de dokter te gaan omdat je de diagnose liever niet hoort.

Als er dergelijke dingen spelen, wees dan des te meer eerlijk in je antwoorden. Maak het niet beter maar ook niet slechter. En wanneer het pijnlijk dreigt te worden, hou dan voor ogen dat je antwoorden zullen werken als een soort trampoline: een sprong richting de volgende levensfase…

Stap 2.

De volgende stap is je eigen vrijheid te volgen. Dat je aandacht gaat beginnen besteden aan datgene wat voor JOU goed voelt. Hoe je dat doet? Door écht te beginnen voelen en te letten op wat jouw buikgevoel je vertelt. Dit kan je doen door ALLE ideeën die je hebt letterlijk neer te schrijven en dan de tijd te nemen om ze rustig een per een te bekijken. Ga daarbij naar je buikgevoel: welk gevoel geeft het je bij elk neergeschreven idee? Voel je vreugde of angst? Voelt het bevrijdend of voelt het eerder verstikkend? Voel je je verkrampt of eerder open?

Lukt het niet onmiddellijk? Probeer dan eens gedurende 30 dagen een “vreugdedagboek” bij te houden. Het moment dat jou het meest “verlichtte”, het leukst voor je was. Dat moet niets groots of extravagant zijn. Dat kan bijvoorbeeld een gesprek zijn dat je bij de bakker had of de vergadering die je hebt geleid.

Kijk na de 30 dagen eens terug op je lijstje: zit er een patroon in? Kan je er inspiratie uithalen? En stel jezelf de vraag: Welke vaardigheden gebruik ik wanneer ik het meest geïnspireerd ben? (Want op die momenten was je eens even niet “gekidnapt” door je angst)

Stap 3.

De laatste stap is: doen. Want al dat voorgaande gaat je dan wel inzichten geven maar niet het leven in je schoot werpen waarnaar je eigenlijk verlangt. Dus de bedoeling is dat je nu tot actie overgaat. Maar hou er rekening mee: perfectionisme is dikwijls de vijand van actie. Dus stel je jezelf de vraag in welke mate je perfectionistisch bent? Als je bang bent om te falen, zal je dikwijls in je “denkmodus” blijven hangen, uit angst voor de “doemodus” en dan geraak je nog niet verder.

Dus kijk je naar je lijst, kies wat goed aanvoelt, wees krachtig in de weg die je wil kiezen en kijk welke feedback er vanuit het universum op je pad terechtkomt.

Stop met kidnappen

We hebben allemaal de mogelijkheid om onze eigen vrijheid in handen te nemen. We hebben allemaal de kans om een “u-bocht” te maken. Je kan op elk moment je ommekeer maken en besef ook dat je steeds je eigen koers kan corrigeren. Maar vergeet vooral niet:  het is door angst dat jij jezelf en het leven dat je zou willen laat kidnappen…

Bron: Ashley Stahl TedXLeidenUniversity


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.