There's more to life than being happy
 24-05-2022  Filosofie(11) Levensvragen(11)
Onze cultuur is geobsedeerd door geluk, maar geluk komt en gaat. Emily Esfahani Smith ging op onderzoek uit en ontdekte dat iets anders eigenlijk belangrijker is, namelijk het leiden van een betekenisvol leven. In haar boek "De kracht van betekenis : hoe zin te geven aan je leven" en in haar TEDtalk biedt ze vier pijlers aan die deel uitmaken van een zinvol leven.  

De 4 pijlers van een zinvol leven

1/Verbondenheid (Belonging)
Ieder mens wil zich graag verbonden voelen met anderen. Door dergelijke relaties voel je je erkend, begrepen en waardevol. Het gevoel hebben dat je ergens bijhoort is belangrijk. Dat kan bij je familieleden zijn, de leden van een boekenclub, een activistengroep, etc. 

2/Hoger doel (purpose)
Het hebben/vinden van een hoger doel helpt vorm te geven aan je leven en stimuleert je om een bijdrage te leveren. Het gaat om een doel dat je motiveert om iets aan de wereld bij te dragen, hoe klein die bijdrage ook is.

3/Transcendentie
Het gevoel dat je hebt bij een mooie ervaring waarbij je jezelf gelijktijdig nietig en verbonden voelt met een groter geheel dat zinvol is. Je kan dit ervaren wanneer je naar mooie muziek luistert, natuur observeert of een mystieke ervaring hebt.

4/Verhaal vertellen (storytelling)
Het verhaal dat je over jezelf aan jezelf vertelt. Terugkijken naar ervaringen en gebeurtenissen in je leven om zo jezelf en de wereld beter te begrijpen. Door een coherent verhaal te vertellen krijgen je ervaringen samenhang en betekenis. 
 
Wil je graag zelf eens haar verhaal aanhoren? Dan kan je de Tedtalk hieronder beluisteren en de 4 pijlers ontdekken. Liever de videoversie? Klik dan hier.                                                      
Emily Esfahani Smith- Tedtalk


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.