Ben jij de kidnapper van je eigen leven?
 23-05-2022  Gezondheid(7) Levensvragen(11) Mindfulness(16) Werk(14)

Vaak volgen we een bepaald pad in ons leven omdat we denken dat het ons vooruit zal helpen. Dat het ons zal helpen om te kunnen (over)leven, de rekeningen te betalen of omdat we daarmee makkelijk kunnen voldoen aan de behoeften in de wereld en te voldoen aan de verwachtingen van anderen en de maatschappij. Maar als we daarvoor kiezen, in plaats van het pad dat we écht zouden willen: ontvoeren we onszelf dan niet uit ons eigen leven?

Herken je dit?

Hoe dikwijls heb jij niet je eigen waarheden en gevoelens aan de kant geschoven? Niet geluisterd naar datgene wat jij eigenlijk zou willen? Dat jij eigenlijk jezelf het zwijgen hebt opgelegd en daarmee jezelf gevangen hebt genomen? Denk maar aan die keren dat je “ja” zei terwijl je eigenlijk niets liever dan “neen” wilde schreeuwen. Denk maar aan die keren dat je ergens was, waar je eigenlijk niet eens (graag) wilde zijn. Denk maar aan die keren dat je een keuze maakte, niet omdat je ze wou, maar omdat je daarmee voldeed aan verwachtingen van anderen? Of dat je een bepaalde studierichting studeerde die je eigenlijk niet wilde? Of een carrièrepad koos dat je eigenlijk niet wilde? Telkens omdat je dacht dat het je zou helpen met rondkomen, met overleven, met voldoen aan onze behoeften in de wereld.

Denk eens even na

Dus sta eens stil bij de volgende vraag “ontvoer ik mezelf uit mijn eigen leven”? Ontvoer ik mezelf uit het leven dat ik eigenlijk wil? Noteer eventueel bovenaan op een blad de tekst “ik ben mijn eigen kidnapper” en beantwoord deze vraag.

En sta vooral ook stil bij je eigen angsten. Waar ben je eigenlijk bang voor?

Jouw angsten

Als kind zitten we vol met inspiratie en creativiteit. Maar na verloop van tijd krijgen we angsten aangeleerd. Denk maar aan: in beide richtingen kijken wanneer je de straat oversteekt, de kachel niet aanraken want dat is warm, niet met vreemden praten, etc.

Angst op zich is niet slecht. Het is een overlevingsmechanisme dat ons in staat stelt om gevaren te zien, te interpreteren, erop te reageren en dat alles met het doel om te overleven. Maar het gaat soms een beetje ver, té ver waardoor we stoppen met het nemen van risico’s en snel bang worden. We worden bang om als onszelf naar buiten te treden, bang om te kiezen voor datgene wat we écht willen. Al snel bevat onze woordenschat de woorden “praktisch” en “realistisch” ter verantwoording voor het maken van onze keuzes terwijl we eigenlijk gewoon bang zijn voor kritiek. Het maakt van ons dromers met een gebroken hart naar een leven dat we eigenlijk willen leven in plaats van dromen…

Dus… als we bang zijn en vanuit angst handelen, en dus ook keuzes maken, geven we eigenlijk onze eigen kracht uit handen.  Doordat we dat doen gaan we telkens meer vervreemden van onszelf: wie we zijn en wat we eigenlijk willen (worden). Als ook jij dit pad van “vervreemding van jezelf” bent opgegaan is het misschien tijd om te kiezen voor een ommekeer. In het Engels ook wel gekend als U-turn, maar Ashley Stahl (loopbaancoach) spreekt in dit geval van een ‘you-turn’. De keuze om uit de angst te komen en terug (te leren) thuiskomen bij jezelf.

Dus stel jezelf ook eens even de vraag: wil ook jij graag terug thuiskomen bij jezelf?

Nood aan wat ondersteuning om jezelf te leren herontdekken? Dan is heart Journaling of de 90 zielsvangers ook wel iets voor jou!


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.