De levenslessen van Bonnie
 16-05-2022  Filosofie(11) Mindfulness(18)

Leef jij je leven?

Bonnie is een kat, Ragdoll, geboren in april 2021. Toen ik haar voor het eerst zag en in mijn armen nam, gebeurde er iets dat je kan omschrijven als liefde op het eerste gezicht. Later zou me duidelijk worden dat het meer is dan dat en waarom, volgens mij, net zij mijn levenspad kruiste.

Bonnie is een kat met karakter. Een persoonlijkheid helemaal anders dan de mijne met stiekeme bewondering langs mijn kant voor haar eigenschappen. Raar maar waar, maar al vrij snel werd me duidelijk dat ik van Bonnie best wat levenslessen kan leren. Ze bezit allemaal eigenschappen waarin ik nog verder wil groeien. De samenvatting hiervan is meteen ook de samenvatting van wie ze is: Bonnie leeft haar leven…

Leef je leven, elke dag opnieuw!

Levensmotto, Bonnie, Kat
Bonnie inspecteert het kussensloop met positieve affirmatie - zie webshop!

Bonnie, kat of niet, maar ze leeft ten volle haar leven. Ze geniet overal van en niks lijkt haar te deren. Ze straalt ook positivisme uit. Al is het ook maar omdat je gewoon vrolijk wordt van hoe ze doet of reageert. Ze is een echte babbelkous met grappige geluidjes, houdt van knuffelen en door haar gedrag (dat je niet verwacht) kan je niet anders dan lachen. Maar Bonnie is nog meer dan dat. Dit zijn volgens mij de levenslessen die ik van haar kan leren:

1.Goed weten wat je wil en wat niet

Bonnie is een kat die overduidelijk weet wat ze wil en wat niet. Ze verdraagt veel maar heeft duidelijke grenzen. Die grenzen geeft ze ook aan. Daarin is ze ook heel standvastig.

2. Zorg dat je krijgt wat je wil

Samenhangend met puntje 1 is er ook: zorgen dat je krijgt wat je wil. Want weten wat je wil is natuurlijk een ding maar daarom heb je het nog niet of is het nog geen werkelijkheid. Bonnie is erg volhardend. Ze zet haar tanden erin (soms letterlijk, het blijft een kat hé) en blijft op alle mogelijke manieren volhouden tot ze haar doel heeft bereikt.

3. Bekijk de wereld met een open blik

Bonnie is een kat die bij alles wat ze ziet of doet het precies lijkt alsof het voor de eerste keer in haar leven is dat ze die dingen tegenkomt. Al heeft ze het een uur geleden nog gedaan of gezien, dat maakt geen verschil. Telkens is ze even vrolijk en spontaan. Je ziet ze echt genieten. Steeds in de wereld zoekend en onderzoekend. Ze ziet of vindt ook dingen waarbij je zou afvragen: hoe heeft ze het toch gevonden.

4. Hou van de kleine dingen in het leven

Gekoppeld aan puntje 3 geniet ze ook van de kleine dingen in het leven. Soms erg letterlijk zoals het kleinste speelgoedje. Maar Bonnie is snel tevreden, héél snel tevreden met eender wat. Het meest van alles houdt ze nog van knuffels geven en bij je zijn. Ze doet dit ook op een hartverwarmende manier.

5. Wees aanwezig maar overdrijf niet en vooral: wees rustig

Bonnie is precies een ninja-kat. Dikwijls is ze aanwezig zonder dat je het weet. Verschieten doe je dan wel eens, want plots zit daar een wit geval je aan te staren. Of als je helemaal niet oplet: val je er wel eens over. Maar Bonnie kan dus ergens heel rustig, statig zitten en aanwezig zijn in een ruimte. Gewoon niets doende. Zitten, rondkijkend en af en toe een beetje met haar staart van links naar rechts vegen. Meer niet. Ze straalt daardoor meteen ook rust en kalmte uit. Je wordt er zelf heel erg rustig en vredig van.

6. Wees niet bang, gewoon doen

Bonnie is een kat die (bijna) nergens bang voor is. Als er iets is wat ze niet kent zal ze een beetje voorzichtiger en terughoudender zijn maar ze blijft wel telkens proberen en overwint zo haar angsten. Dit is waarschijnlijk ook gekoppeld aan haar “open blik”- houding. Hierdoor heeft ze op haar jonge levensjaren al meer bereikt en gedaan dan onze andere kat.

7. Met een mèh-houding door het leven

Samenhangend met puntje 6 durft er dus wel al eens iets fout te lopen. En als dat gebeurt dan is ze daar niet beschaamd over, integendeel ze blijft gewoon aanwezig en probeert even later opnieuw. Ze heeft een echte je m’en fous houding. Het deert haar niet dat het is misgelopen en ook de gevolgen neemt ze er wel bij. En als het toch even een naar gevolg was, dan lijkt het wel of haar positivisme het al snel minder erg maakt. Meestal lukt nadien het wel en is haar opzet geslaagd. Het lijkt alsof ze kan relativeren als de beste.

Telkens als ik Bonnie zie word ik herinnerd aan deze puntjes. En dat is leuk want het herinnert me meteen ook aan datgene wat ik te weinig doe en waar ik wel meer van wil: het leven leven…

En jij? Leef jij je leven? Of word je misschien geleefd?

Nieuw paar schoenen - kattenmotief - lekker mals en warm :-)
Nieuw paar schoenen - kattenmotief - lekker mals en warm 🙂

Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.