Gratis mindfulness oefenmateriaal
 06-05-2022  Gezondheid(7) Mindfulness(16)

Wil je graag thuis mindfulness beoefenen? Heb je nood aan wat nieuw of ander oefenmateriaal dan je normaal gebruikt of gewoon bent? Dan kunnen volgende links en apps je waarschijnlijk helpen.

 1. Websites
 • Boost Your Mind - verschillende meditaties Nederlandstalig (BE) ingesproken door Inge De Leeuw
 • Aandacht - verschillende meditaties Nederlandstalig (BE) ingesproken, oefeningen David Dewulf
 • Leuven Mindfulness Centre - verschillende meditaties Nederlandstalig (BE) ingesproken
 • Jon Kabat-Zinn - verschillende meditaties Engelstalig gesproken door Jon Kabat-Zinn
 • Heart Meditation for Ukraine - diverse meditaties Engelstalig ingesproken door verschillende instructeurs
 • Suzan Oostvogels - verschillende meditaties Nederlandstalig (NL) ingesproken door Suzan Oostvogels
 • 87 mindfulness oefeningen - korte oefeningen om te lezen en daarna uit te voeren
 • 4 minuten oefening - rustig, zachtaardig Nederlandstalig (BE) ingesproken oefening
 • Rivier meditatie oefening - Nederlandstalig (NL) ingesproken oefening door Mariska Fissette
 • Mindful Cooking - Engelstalig gesproken youtube video om samen mindful te koken (een overzicht van de ingrediënten die je nodig hebt voor de verschillende gerechten vind je hier)
 • Bellevie Mindful Coaching - Nederlandstalig (NL) ingesproken oefening bij zwangerschap "liefdevolle oefening voor jezelf en je baby"
 • Mindfulness voor in de klas - oefeningen voor leerlingen in de klas (registratie op website is noodzakelijk om leesmateriaal te kunnen bekijken)

2. Apps

De meeste apps zijn ondertussen al wel gekend zoals Headspace, Calm, Insight Timer. Daarom dat ik me graag hieronder wil focussen op misschien wat minder, bij het grote publiek, gekende alternatieven:

VGZ Mindfulness Coach. Je kan er diverse programma's van twee weken volgen of je oefeningen zelf kiezen. De app verzamelt ook enkel persoonlijke gegevens als je daar de toestemming voor hebt gegeven en is er zonder perfect bruikbaar. Geen overbodig gedoe op dat vlak. De app is makkelijk en overzichtelijk in gebruik. Sommige oefeningen zijn beschikbaar in een mannenstem, anderen in een vrouwenstem. Nederlandstalig (NL) gesproken, volledig gratis.

Meditation Moments is een andere optie. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee want momenteel ben ik zeer tevreden met de VGZ app. Meditation Moments is niet gratis. Na een probeerperiode dien je hiervoor te betalen. De app voorziet wel specifiek ook in meditatie oefeningen voor kinderen, evenals luisterboeken, muziek e.d.

Andere apps om eens onder de loep te nemen:

 • Buddhify, de app zelf is niet gratis, het is een eenmalige aankoop en het lidmaatschap is optioneel. Hoewel ze ook meer standaard oefeningen aanbieden is hun visie eerder "mindfulness on the go". Zij gaan ervan uit dat niet iedereen 20 minuten tijd vindt op een drukke dag. Oefeningen met andere woorden die je eender waar en wanneer kan doen, wat je ook aan het doen bent.
 • Smiling Mind, een gratis app. Aangezien deze app van Australische oorsprong is, zijn de oefeningen in het Engels. Het aanbod is gericht op het hele gezin dus als vb. kinderen ook de taal verstaan hebben zij er ook wat aan.
 • De Mindfulness App, de app is gratis te downloaden maar biedt in-app aankopen aan. Beschikbaar in het Nederlands.
 • Petit BamBou, de app biedt gratis content zoals sessies en kindermeditaties, voor sommige onderdelen is een abonnement wel nodig. Het aanmaken van een account is ook nodig om onbeperkt toegang te krijgen tot onderdelen zoals "meditatie ontdekken 5-12 jaar", animatieverhalen, hartcoherentie-tool, etc. Beschikbaar in het Nederlands.
 • Meditopia: meditatie, slaap, verschillende meditaties zoals slaapmeditaties, verhalen voor het slapengaan (niet alleen voor kinderen), citaten, geluiden, etc. De app is gratis te downloaden en te proberen maar betalend voor de premium onderdelen.
 • Simple Habit, Engelstalige app. Gratis te downloaden, met optie tot premium lidmaatschap. Gericht op mensen met een drukke levensstijl.
 • Oak, Gratis te downloaden en (voorlopig nog) gratis te gebruiken. Gericht op mensen met een drukke levensstijl. Meditaties ingesproken door mannen en vrouwen met ook de keuze voor de duurtijd evenals 10-dagen cursus.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.