Ben jij een multipotentialite?
 28-09-2021  Werk(7)

"Wat wil je later worden als je groot bent?"

Een vraag die we ons waarschijnlijk nog goed kunnen herinneren. Misschien zelfs recent zelf nog stelde. Het antwoord vol spanning afwachtende. Om dan te horen waar het kind zijn interesses liggen, wat het bezighoudt en waarvan het op dat moment droomt. Want kinderen, nog niet volledig gevormd en met nog maar slechts minimale beïnvloeding door de maatschappij, zitten vol dromen en leuke voorstellingen van hun toekomst. Iets wat op latere leeftijd misschien anders ligt.

Weet jij nog wat jij dan als kind antwoordde? Ben je uiteindelijk “geworden” wat je vroeger als kind wilde worden? En ben je gelukkig op vlak van je werk?

Eén keuze, één richting

Voor mij is het antwoord op bovenstaande vragen: ja, dat weet ik nog. Maar wat ik wilde worden, dat veranderde – net zoals mijn interesses – doorheen de jaren. Al bleven een aantal onderwerpen wel een constante. Alles wat met mysterie, spanning, (moord)onderzoek, politie/detectives en dergelijke te maken had wist mijn aandacht wel te trekken. Soms zelfs tot grote ergernis van de mensen uit mijn omgeving. Ook alles wat maar in de buurt kwam van knutselen en frutselen was mijn ding, met het maken van juwelen op nummer één. Tot slot, mijn liefde voor dieren niet te vergeten. Als het kon (en mocht uiteraard) had ik mijn ouderlijke woonst omgetoverd tot een dierenopvangcentrum.

Als je het geluk hebt (gehad) om als kind zelf te mogen en te kunnen kiezen, moet je plots uit alle mogelijkheden één ding selecteren. Eén richting bepalen. De richting die je zal uitgaan met je studies en dus later ook op werkvlak. Datgene wat bij je past, of tenminste waarvan je denkt dat het bij jou en je interesses past. Dat je dan al duidelijk weet wat je later wil worden.

Want op je dan nog piepjonge leeftijd zonder levenservaring, kennis van studie-opties en diverse jobmogelijkheden wordt plots van je verwacht dat je jouw GPS instelt op een bepaalde bestemming en richting geeft aan je leven. Dat je een keuze maakt. Voor sommige lijkt dit simpel, voor andere een moeilijke opgave.

One true calling?

Zeker wanneer (later) blijkt dat je eigenlijk iemand bent met veel interesses en meerdere passies. Je geen duidelijke beroepsroeping hebt. Dat je niet te plaatsen bent in een hokje waarvan je interesses en ambities allesomvattend terug te vinden zijn in één enkele job.  Je een honger voelt naar meerdere dingen te leren, te weten, te combineren. Je weinig voldoening haalt uit het uitoefenen van slechts één en dezelfde dagtaak en dit dag in en dag uit. Dat je energie haalt uit meerdere activiteiten. Geen of/of-verhaal maar een “en – en – en” – persoon bent. Klinkt dit bekend?

Wel misschien ben je dan wel, net zoals ik, een multipotentialite.

Niet één ding, één passie, één job maar wel…

Toen ik enkele jaren geleden in een tweedehands boekenwinkel het boek “How to be everything” van Emilie Wapnick kocht, ging er voor mij een hele nieuwe wereld open. De ondertitel “A guide for those who (still) don’t know what they want to be when they grow up” sprak me onmiddellijk aan. Gevolgd door de geruststelling die ik vond in de korte inhoud.

Volgens Emilie lijkt de vraag “wat wil je later worden?” de intentie te wekken dat we in ons leven slechts één job, één passie, één ding moeten nastreven. Waardoor mensen die geen duidelijke beroepsroeping voelen, maar wel verschillende interesses hebben, diverse projecten proberen en passies nastreven al snel als een buitenbeentje worden aanzien en als “jack of all trades, master of none” worden bestempeld.

De stelling van Emilie dat dit niet zo hoeft te zijn, samen met de geruststelling dat er niets mis met je is wanneer je in deze categorie valt, geeft een hartverwarmend gevoel. Wetende dat je niet abnormaal bent, sterker nog dat er net een hele community blijkt te bestaan van mensen die zich net als jij niet (willen) vastpinnen op één enkele job of passie en dat hiervoor zelfs een term bestaat die zij in het leven riep: “Multipotentialite”.

What’s in a name

De inhoud van deze term is eigenlijk niet nieuw, sterker nog het bestaat al lang, en het concept is ook gekend onder andere termen zoals “Renaissance person”, “polymath” , “multipassionate” of “slash careers”. Dit laatste verklapt de oplossing al: als een persoon, meerdere jobs uitvoeren en daar een leefbaar inkomen uithalen.

Dat jij niet één enkele roeping hebt en je ei niet kwijt kan in een en dezelfde job hoeft dus niet automatisch te betekenen dat je op werkvlak ongelukkig moet zijn en blijven. Misschien ben jij dus ook gewoon iemand die meer past in het concept van inkomens uit meerdere gelijklopende carrières te genereren zoals bijvoorbeeld: psycholoog/vioolhersteller, uitgever/ politieker, IT’er/skateboardmaker, IT’er/jobcoach, jurist/journalist, schrijver/advocaat, … de combinaties zijn eindeloos.

Je bent niet langer één persoon, één interesse, één carrière, één functietitel. Je kan je interesses en passies combineren waardoor je het beste van de verschillende werelden samenvoegt en daar je energie uithaalt. Je bent niet langer gelimiteerd. Het is het samenvoegen van puzzelstukken tot een job-samenstelling dat bij je past, op jouw maat en dat jouw volledige potentieel aanspreekt. Als dat geen geruststellende gedachte is?

Meer weten?

Wil je graag meer weten over het concept van Emilie Wapnick dan kan je terecht op haar website www.puttylike.com. Bekijk zeker ook haar TED talk “Why some of us don’t have one true calling”.

Wil je graag meer informatie over de praktische toepassing van “alles te zijn in een carrière”? Dan vind je op haar website ook enkele concrete cursussen en is er haar boek “How to be everything”. Daarnaast is er ook het boek “One person/multiple careers: the original guide tot he slash career” van Marci Alboher.

how to be everything

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op “inschrijven” te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.