Verrassend Aarschot en mindful speelgoed
 02-08-2021  Leuk(15) Mindfulness(7)

Afgelopen weekend was ik heel toevallig in het centrum van Aarschot (België) verzeild geraakt. Tot voorheen passeerde ik er enkel met de trein, dus het bezoeken van het centrum zelf bleek eens een andere beleving. Best een mooie stad, leuke bezienswaardigheden maar vooral: ze hadden er nog winkeltjes die je niet snel meer vindt.

Uit het niets verscheen er plots een leuke tweedehandsboekenwinkel. Iets wat de laatste tijd jammer genoeg steeds minder mijn pad kruist. Met dergelijke winkeltjes die meer en meer uit het straatbeeld verdwijnen is het snuisteren door een gevarieerd en zeldzamer aanbod, eerder een unicum geworden. Vroeger kwam je nog op meerdere plaatsen De Slegte, een Oxfam- boekenwinkel of andere tegen. Tegenwoordig moet je hier al wat meer moeite voor doen.

Als je het boekenwinkeltje "Utopia Books" wil bezoeken kan ik je wel al aanraden om niet gepakt en gezakt de winkel binnen te gaan. Het is er niet alleen beperkt in oppervlakte, maar is ook zodanig zalig volgepropt met boeken van beneden tot boven, links en rechts dat je bijna op sommige plaatsen op je zij er een weg doorheen moet wurmen. En dat de winkel niet meteen alle schatten prijsgeeft blijkt duidelijk uit de stapels en stapels dozen van nog uit te pakken boeken. Waar ze dat nog allemaal zouden plaatsen, geen idee. Alleszins, ben je dus nog op zoek naar dvd’s of boeken uit eender wel genre laat je dan eens verrassen door de verschillende titels. Wie weet welke schat je er nog vindt…

Utopia Books Aarschot - Foto Google Maps

En dat is trouwens meteen ook wat ik er zo leuk aan vind. Dat verrassend effect, zeker als je niet onmiddellijk gefixeerd bent op een bepaalde titel dat je ook gemakkelijk gericht kan aankopen in een doorsnee boekenwinkel. Door het ruime aanbod van oude en nieuwe titels evenals nationale en internationale schrijvers/uitgevers kom je al eens dingen tegen die je niet meteen zou verwachten. Je kan er niet anders dan “mindful” van worden, terwijl je jouw ogen een voor een over de ruggen van de boeken laat gaan…

Een andere aangename verrassing bleek een speelgoedwinkel "Ingelberts" te zijn. Op het eerste zicht misschien niet speciaal, maar toch. Naar mijn mening zijn ook speelgoedwinkels niet meer wat ze geweest zijn. Vroeger had je verschillende (kleine) zelfstandige winkeltjes met elk hun eigen aanbod, waardoor elke winkel een beleving op zich was. Helaas werden de meeste winkeltjes opgeslokt door grotere, de nu welbekende ketens, of konden ze niet langer de concurrentiestrijd aanhouden waardoor ook zij uit het straatbeeld verdwenen. Het nadeel van dergelijke ketels vind ik meteen ook het aanbod: alles is zo goed als hetzelfde. Zelfs de look & feel. Zo plat, vlak, saai. Oké, daar zit dan misschien wel een strategie achter, maar daar gaat het mij niet om. Wel om net dat unieke en persoonlijkere dat hiermee meteen wordt tenietgedaan.

Dit bleek dus een winkel te zijn dat niet meteen onder de vlag van de grotere, 101 in dozijn bekende keten zeilt. Dat dit het geval was bleek ook uit het aanbod. Het was ruim en gevarieerd met zelfs gezelschapsspellen van bijna letterlijk uit “de oude doos”. Dingen die je niet snel meer ergens zou vinden, tenzij (online) (tweedehands) zoals “Café International”. Ook hier was het leuk om me te laten verrassen door het aanbod waarbij je alleen maar mindful kan rondkijken zodat je zeker niets over het hoofd ziet.

Het was dan ook aan de kassa dat mijn oog nog snel viel op iets wat uiteindelijk in een betaalbare impulsaankoop zou eindigen. Misschien niet helemaal netjes maar in dit geval zei mijn gevoel van het toch even uit te proberen. En zo ging het onbekende ding plots mee over de toonbank. Want wat het eigenlijk juist was, daarvan had ik op dat moment niet echt een idee.

Terug thuis was het wegens het ontbreken van duidelijke instructiefoto’s en/of een handleiding toch even prutsen en ontdekken wat het nu eigenlijk is en hoe het juist werkt. Wederom: als dat alleen al niet mindful bezig zijn is, dan weet ik het niet meer. Ik denk dat ik het uiteindelijk ontdek heb en het blijkt ook best leuk te zijn! Straffer nog, ik maakte meteen ook kennis met het kalmerende effect dat het op mij had (en nog steeds heeft). Ik kon alleen nog maar daarmee bezig zijn en vergat (tijdelijk) al de rest.

mindful speelgoed
Het onbekende ding dat nadien erg leuk bleek te zijn...

Later ontdekte ik dat er nog een aantal varianten van bestaan (en dat mijn versie blijkbaar ook in hout te verkrijgen is). Je kan ze vinden onder zoektermen als "puzzle ball", "fidget toys", "brain games". Misschien een aanrader als je zelf ook op zoek bent naar iets wat je snel even tussendoor kan doen om je gedachten even te verzetten, voordat je verdergaat in de race van alledag… Of misschien om even te kalmeren voor het slapengaan 😉


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op “inschrijven” te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.