Heb jij hersenmist? En wat is de link met burn-out?
 04-05-2021  burn-out(4)

Onlangs verscheen in de media een artikel over de link tussen brain fog of hersenmist en Corona. Maar voor alle duidelijkheid, dit is niet iets dat specifiek en enkel van toepassing is bij COVID-19 patiënten maar gekoppeld kan worden aan meerdere ziektebeelden, waaronder ook bij burn-out. Ervaring leert me dat het blijkbaar nog maar zelden door professionelen/behandelaars onder die noemer wordt herkend, benoemd of besproken. Zelf heb ik ook een hele queeste doorlopen alvorens het kind de naam had, dus daarmee dat ik het graag nog onder de aandacht breng. Misschien dat ook jij plots wat dingen gaat herkennen en het kind een naam kan geven…

Huh?

 • Sorry ik hoor je wel, ik zie je lippen bewegen maar wat je zegt… het komt niet binnen, hoe hard ik ook mijn best doe! Voor mezelf leek het telkens een beetje op het aapje in Homer Simpson zijn hoofd.
 • Ik omschreef het dikwijls als “het licht is vanboven wel aan, maar er is niemand thuis” (en wees dan naar mijn hoofd)
 • Euh… hoe noemt dat nu alweer? Ja, awel dat daar waar al die bomen staan? Je bedoelt een bos? Ja datte!
 • Allez dat klein stukje artikel, die paar zinnen we zullen ze nog maar wéér eens lezen, want wat daar eigenlijk staat… geen idee.
 • Waarover de film ging? Eu… eu… ik heb wel opgelet hoor, maar ik weet het niet (meer).
 • Of ik nog een gezelschapsspelletje wil spelen? Neen sorry daar heb ik echt de energie niet voor, ik ga liever even rusten.
 • Wat zou ik toch graag de hele dag mijn hoofd op mijn hoofdkussen laten liggen.
 • Ha seg waarom voelt mijn hoofd zo raar, precies alsof het vol gepropt zit met watten.
 • Wanneer we dat best plannen? Pfft daar kan ik niet onmiddellijk op antwoorden hoor (terwijl je echt niet meer ziet wat, wanneer, hoe hoewel dat voorheen geen probleem was).
 • Beslis jij maar, ik weet het niet (en echt niet meer kunnen nadenken over de keuzes en mogelijkheden)
 • Ik voel me niet helder. Ik kan precies niet goed nadenken.
 • Ik heb het gevoel dat ik wel door mijn ogen kijk, maar de dingen rondom mij niet meer meekrijg.
 • Ik heb het gevoel dat ik slaapdronken rond wandel. Niet meekrijg wat er écht gebeurt.
homer Simpson monkey brain
Homer Simpson's "monkey brain"

Is bovenstaande herkenbaar?

Hersenmist of brain fog beschrijven

Hersenmist of brain fog duidelijk maken en omschrijven, zeker over hoe het voelt, aan iemand die het zelf niet heeft is allesbehalve makkelijk. Mensen met hersenmist kampen dikwijls met problemen op vlak van aandacht, concentratie, spraak, geheugen (vergeetachtigheid), beslissingen maken en andere cognitieve vaardigheden. Soms is het zelfs niet evident om normale taakjes uit te voeren of gaat alles veel trager. Deze situatie is voor iemand met deze problematiek dikwijls erg frustrerend, zeker omdat ook het verschil wordt opgemerkt met de dingen die voorheen wel nog lukten en konden, maar (plots) niet meer. Het gaat doorgaans ook gepaard met prikkelbaarheid wat zich uit in snel op de tenen getrapt te zijn en kortaf reageren. Ook kan het leiden tot bijkomende stress, het krijgen of versterken van een laag zelfbeeld en schaamte in de hand werken.

Hersenmist is niet iets dat slechts kortstondig is (vb. dat slechts een paar minuutjes op een dag voorkomt en dan weer verdwijnt zoals dagdromen) het is dus steeds aanwezig en dat voor een langere periode. Het is onder andere een gevoel van vermoeidheid, dikwijls eerder mentale vermoeidheid, en anders dan vermoeidheid die je ervaart na een inspanning. Het zal immers ook niet verdwijnen na het nemen van een korte pauze of wat rust.

Het is alsof je er je aandacht niet kan bijhouden, je met een hoofd vol watten/mist zit dat maar niet optrekt, je vergeet dingen, je kan soms simpele dingen niet meer, je hebt moeite met plannen en beslissen, kan je plots gedesoriënteerd voelen. Het hebben van een dof gevoel in je hoofd, en hoewel de realiteitszin er is toch niet alles rondom je meekrijgen. Ik zou het omschrijven als “dromen dat je wakker bent” en daarbij verwachten dat je elk moment zal wakker schieten.

Leren leven met hersenmist zal voor de een makkelijker zijn dan voor een ander, mede afhankelijk van de weerstand die wordt ervaren tegen de problematiek en (de mate van) andere (omgevings-, fysieke-,…) factoren die meespelen.

Concretere symptomen

Om de symptomen wat concreter te maken, dit zijn onder andere:

 • Geheugenproblemen: nieuwe informatie niet kunnen verwerken en opslaan
 • Geheugenproblemen: probleem met korte termijn geheugen (dingen niet meer terug kunnen herinneren/informatie ophalen dat in nabije verleden ligt)
 • Vergeetachtig, moeite met plannen en beslissen
 • Wazig gevoel in hoofd, niet helder kunnen denken
 • Vermoeidheid
 • Moeite met spraak: niet op bepaalde woorden kunnen komen
 • Niet meer (vlot) kunnen multitasken
 • Wazig zien (terwijl dit niets met je ogen te maken heeft)
 • Snel verschietachtig
 • Verward
 • Laag libido
 • Hoofdpijn, buik-/maagpijn
 • Regelmatig somber gevoel
 • Slecht slapen

Meerdere oorzaken

Er wordt gesteld dat hersenmist verschillende oorzaken heeft. Denk maar aan de levensstijl die niet optimaal is, slecht eten, weinig slaap, bijwerkingen van medicijnen, B12 tekort, hormonenhuishouding, …

Hersenmist als alarmbel

Hersenmist komt niet enkel voor bij COVID-19, evenmin enkel bij burn-out. Het bestaat niet op zichzelf en de symptomen kunnen dus ook verband houden met andere ziektebeelden en aandoeningen (vb. menopauze, CVS, fibromyalgie, slecht werkende schildkier,…) evenals kan er sprake zijn van een wisselwerking tussen onderlinge factoren.

Hersenmist is met andere woorden een alarmbel dat afgaat om aan te geven dat er ergens anders in je lichaam iets niet goed zit. Als je dus hersenmist herkent, kan je best waakzaam zijn en nagaan wat er nog meer aan de hand is.

Eigen ervaring

Zelf liep ik bij mijn burn-out ook tegen hersenmist aan en nu zelfs nog steeds, het was geen gemakkelijke ervaring onder andere omdat behandelaars niet onmiddellijk de link duidelijk maakten. Om nog maar te zwijgen over de frustraties van plots niet meer kennen en kunnen, evenals de onzekerheden die erbij horen… Herken jij dit ook? Of alleszins: voorkom dat jij hetzelfde meemaakt!


Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op “inschrijven” te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.