Papieren juwelen
 07-07-2018  inspiratie(25) juwelen(16) Kunst(13)

Papier is niet zomaar "papier". Elke soort papier en karton beschikt over specifieke kenmerken, waarbij sommige eigenschappen ook als soortaanduiding worden gebruikt. Hierbij kan gedacht worden aan (on)gestreken en (on)gebleekt, houthoudend en houtvrij. Ook eigenschappen zoals oppervlakte en optische kenmerken of gebruikskwaliteit (sterkte), gewicht, dikte zeggen dan weer iets over het papier en de kwaliteit. Ze zijn van belang bij een (duurzame) keuze.

Leuk om weten? Misschien. Maar wat heeft papier nu te maken met juwelen en juweelontwerp?

Veel, want er zijn wel degelijk juweelontwerpers die gebruik maken van dit materiaal bij het vervaardigen van juwelen.

Enkele ontwerpers

Een van deze ontwerpers is Hila Rawet Karni. Zij genoot een opleiding in industrieel ontwerp en maakt van deze kennis gebruik bij het vervaardigen van haar juwelen. Uiteraard maakt zij ook juwelen van andere materialen, maar met haar "Kipul collection", als afstudeerproject, ging ze voluit voor papier. Ze maakte hierbij gebruik van "Tyvek papier". Papier dat de noodzakelijke kwaliteiten van textuur, schaduw en flexibiliteit bezit.

Een andere ontwerper is Jeremy May. Hij ontwerpt ringen, armbanden, kettingen, hangers en oorbellen. Meestal gebruikt hij pagina's uit boeken en/of partituren. Aangezien hij telkens een ander soort papier/pagina/bedrukking gebruikt is elk ontwerp een uniek stuk. Het maakproces verklapt hij niet, behalve dat er gebruik wordt gemaakt van een of ander "lamineerproces". (bron foto's)

Nel Linssen is een Nederlandse juweelontwerpster. Ook zij werkt graag met papier. Ze geeft aan dat haar werk voortkomt uit intuïtie en op een empirische wijze. Ze probeert daarbij logische constructies te ontdekken die geïnspireerd zijn op ritme en structuren in de botanische wereld. Voor haar was het werken met papier een duidelijke keuze vanwege het materiaal. Helaas is het papier dat ze graag gebruikte niet langer voorhanden waardoor ze is uitgeweken naar een andere soort, namelijk met een plastic coating.

Ook Ana Hagopian is een juweelontwerpster die papier herwerkt tot een juweel. Zij gebruikt de natuur als inspiratiebron.

Een bouw - vouwpakket

TT:NT is dan weer een onderneming/organisatie die het idee heeft om papieren juwelen als "vouwpakket" aan te bieden. De template, meestal in de vorm van een (verjaardags)kaart is reeds voorgedrukt voorzien.  Met wat scheur/knip- en vouwwerk maak je zo zelf een eigen papieren juweel.

Christmas Card1.jpg

Zelf aan de slag gaan?

Voor degene die ook graag zelf aan de slag willen gaan is het misschien interessant om ook een blik te werpen op de kunsten van Origami en/of bijkomende informatie over het maken van verschillende kralen zoals blijkt op de foto hieronder (bron). Er bestaan overigens (hand)boeken specifiek over het maken van juwelen met origami.

Cuentas-de-papel-reciclado-paper-beads

Met wat oude boeken, kranten, ...kan er dus al snel zelf aan de slag worden gegaan. Wat daarbij een interessant hulpmiddel kan zijn bij het bewerken van papier is een filigraanpen.

Een leuke tutorial van Eleanna Kotsikou waarbij je onderstaand juweel zelf kan maken, kan je hier vinden.

31-ready3-paper-geo-necklaceb

Tot slot kan het internet waaronder youtube ook een eind op weg helpen. Hieronder ter illustratie DIY-oorbellen.

https://www.youtube.com/watch?v=w56s_7VfDAk Uiteraard is het ook mogelijk om juwelen/horloges van papier te kopen. Zoals blijkt uit deze advertentie op Ebay waar een digitale horloge van papier kan worden aangekocht. papierenhorloge

Reacties zijn gesloten.

Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.