Hoeveel is mijn ring waard?
 03-06-2018  juwelen(16)

Sommige juwelen zijn uiteraard van onschatbare waarde, enkel al vanwege de emotionele waarde of het verhaal dat een bepaald juweel met zich meedraagt voor de drager. Toch kan soms de nieuwsgierigheid of de interesse gewekt zijn om te weten hoeveel je juweel, een ring in het bijzonder waard zou zijn. In dat geval zijn er een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden.

Factoren die de waarde bepalen

De waarde van een ring is afhankelijk van een aantal aspecten, zijnde:
  • de middelste steen
  • (diamant) certificaten
  • eigenschappen van het materiaal
  • waar en voor hoeveel het was aangekocht
  • de leeftijd van de ring
1. De steen en certificaten Indien er een steen centraal staat in de ring is de kans groot dat veel van zijn waarde al in deze steen(soort) zit. Daarom is de eerste stap om te achterhalen over welke steen het juist gaat. Is er bijvoorbeeld een diamant, robijn, smaragd of saffier aanwezig? Indien ja, dienen de exacte karakteristieken te worden vastgesteld.

Indien de hoofdsteen een diamant is dien je informatie te hebben over de volgende 4 aspecten: karaat gewicht, helderheidsgraad, snij- en kleurkwaliteit. Indien je over een certificaat beschikt kan je deze informatie daarop terugvinden. Wanneer het gaat over een "GIA"-certificaat wordt overal het algemeen gesteld dat er hogere prijzen gangbaar zullen zijn, aangezien deze als meest betrouwbaar laboratorium wordt aanzien.

Controleer ook hoe de stenen zijn vastgezet, indien het eerder lijkt dat de stenen zijn gelijmd in de houder dan dat er sprake is van "rieken" die ze vasthoudt in een zetting, kan dit ook een lagere waarde tot gevolg hebben.

2. Eigenschappen van het materiaal

Het materiaal waaruit de ring bestaat is eveneens van belang. Meeste ringen zijn gemaakt uit goud, zilver of platinum. De prijzen fluctueren waardoor de waarde op dagelijkse basis wisselt. Er zijn verschillende goudtypes: geel, roze en wit. Al is het de "puurheid" of zuiverheid van het goud dat bepalend zal zijn en niet de kleur. Gouden juwelen variëren doorgaans tussen de 9 kt tot 22 kt, hetgeen verwijst naar percentage van puur goud. Hoe hoger het getal, hoe zuiverder en bijgevolg hoe hoger de waarde.

Er kan steeds gekeken worden naar "stempels" die zijn aangebracht op het juweel. Zo kan een stempel informatie geven of het gebruikte materiaal en andere stempels over het land of afkomst en de ontwerper. De meest voorkomende stempels voor goud zijn: 18k, 14k, 10k, 750, 585, 375. De meest voorkomende voor platinum: 950, PLATINUM, PLAT en voor zilver: 925, Silver, 800, Sterling. Er kunnen daarnaast nog andere stempels voorkomen, maar men is daarbij best voorzichtig om na te gaan of het gaat over een "echt" stuk of over "costume jewellery". In dit laatste geval gaat het immers dikwijls over juwelen die gemaakt zijn uit minder dure materialen en namaakstenen. Dit laatste is ook dikwijls het geval wanneer de ring er nieuw of net heel vintage uitziet maar geen stempel draagt.

Bij kettingen komen dergelijke kenmerken meestal voor op het slot, net zoals bij armbanden. Bij een ring aan de binnenzijde van de band, al kan de buitenzijde soms ook voorkomen. Zelf bezit ik namelijk een ring waarbij de stempel aan de buitenzijde werd aangebracht. Weliswaar aan de onderzijde. Oorbellen dragen meestal aan de achterzijde/binnenkant een stempel. (Zie ook blogpost: "Over keurtekens en stempels").

Check ook best even het gewicht van het materiaal. Uiteraard hoe zwaarder, hoe meer waarde. Over het algemeen is goud en zilver zwaarder dan hun namaak tegenhangers: messing/brons en tin. Zuiver gouden juwelen voelen eerder glad, zwaar en consistent doorheen het juweel. Wanneer het gaat over een goud gekleurd juweel dat een donkere kleur of zelfs een zilverachtige kleur er doorheen krijgt, gaat het waarschijnlijk over een "gold plated" versie die niet zoveel waard is. Wanneer goud of platinum juwelen door het dragen verslijt zullen ze immers steeds dezelfde kleur behouden. Dit is echter niet het geval bij wit goud.

3. Eigenschappen van de ring

Designer stukken, eerder dan "grootverkoop", zijn daarnaast ook meer waard en meer gegeerd. Zeker wanneer ze opnieuw te koop worden aangeboden. Dit omdat ook de "naam" kan meespelen. Het hebben van originele aankoopstukken (verpakking, aankoopbewijs, ...) zal dan ook mee de waarde bepalen.

Tot slot is de leeftijd van de ring een interessant element. Er wordt gesproken over een "vintage ring" wanneer het stuk tussen de 20 en 100 jaar oud is. Indien het ouder is dan 100 jaar is er sprake van antiek.


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.