"Royalty" Juwelen
 20-05-2018  inspiratie(25) juwelen(16)

Een ring met een edelsteen: Aquamarijn

Op 19 mei 2018 trouwden Meghan Markle en de Britse prins Harry. Daar kwam uiteraard een verlovingsring bij kijken maar ook nog een ander interessant exemplaar.

Tijdens het avondfeest droeg Meghan M. immers een ring waarin aquamarijn is verwerkt. Dit is een vrij kostbare edelsteen die behoort tot de berylfamilie. De kleur varieert van blauwgroen, bleekgroen, geelgroen tot licht blauw. Dit kleurenpallet is het gevolg van de aanwezigheid van verschillende concentraties ijzersporen. De edelsteen heeft een glazige glans en is met zijn gemiddelde dichtheid van 2,76kg/dm3 doorschijnend tot doorzichtig.

De chemische formule voor deze edelsteen is als volgt: Al2Be3(Si6O18) + K, Li, Na + (Fe) en de hardheid bedraagt 7,5-8. Er is ook sprake van het fenomeen dichroïsme. Een materiaal met deze eigenschap zal licht splitsen in twee verschillende kleuren ofwel licht meer dan wel minder absorberen afhankelijk van polarisatie. Concreet betekent dit dat wanneer de edelsteen vanuit verschillende hoeken wordt bekeken, de steen wel of niet diens kleur laat zien. Binnen de 7 kristalstelsels die er bestaan, behoort aquamarijn tot de "hexagonaal". De steen heeft ook een zeer hoge zuiverheid. Dit betekent dat men vanaf een afstand van ongeveer 15cm met het blote oog geen insluitingen kan waarnemen, ook bij uitvergrotingen blijft de zuiverheid behouden.

Aquamarijn is afgeleid van de Latijnse woorden aqua (water) en marina/marinus (zee) en betekent letterlijk "water van de zee" of "zeewater". De edelsteen kan gevonden worden in onder andere Brazilië, Pakistan, Madagaskar en Zimbabwe. Er zijn onder andere drie soorten kwaliteitsbenamingen voor aquamarijn:

  1. Santa Maria: Dit is de naam van de gelijknamige mijn Ceara in Brazilië. Het gaat over zeer goede aquamarijnen.
  2. Santa Maria Africana: deze naam is afgeleid van de eerste kwaliteit. Het gaat hier over goede aquamarijnen die sinds 1991 op de markt zijn afkomstig uit Mozambique.
  3. Maxixe aquamarijn: oorspronkelijk afkomstig uit de maxixe mijn in Minas Gerais te Brazilië. Het gaat over een donkerblauwe aquamarijn waarvan de kleur in daglicht bleekt. Zou sinds de jaren 70 meer worden aangeboden maar door straling opgewerkt waardoor de kleur niet meer kleurecht zou zijn.

Aquamarijn is de geboortesteen van maart en kan gekoppeld worden aan de sterrenbeelden: tweelingen, weegschaal, waterman en vissen. Volgens de legende zou Poseidon (bij de Romeinen: Neptunus) als god van de zee gekalmeerd kunnen worden door deze edelsteen, waardoor de zee rustig zou blijven. Zeelieden gooiden daarom vroeger aquamarijn overboord. Dit was een soort van offer om te voorkomen dat de god diens drietand in de bodem stak waarmee aardbevingen en stormen werden veroorzaakt.  In de Middeleeuwen werd het Mariabeeld dikwijls met aquamarijn gedecoreerd. Men geloofde dat dit geluk en voorspoed zou brengen.

Door sommigen worden ook geneeskrachtige werking aan deze steen gekoppeld, zo zou dit effecten hebben op onder andere het afweersysteem, (huid)allergie en het bevorderen van rust, ontspanning en communicatie.

Het reinigen van juwelen gebeurt best op een voorzichtige manier. Zo kan een oude tandenborstel met een druppeltje vloeibaar vaatwasmiddel gebruikt worden om het onder lauw water grondig te reinigen en vervolgens met een zachte doek af te drogen. Daarbij mag ook de onderkant niet vergeten worden want sommige stenen (vb. diamant) reageren op huidvetten waardoor ze hun glinstering verliezen.

Met het reinigen van juwelen met edelstenen dient men wel steeds voorzichtig tewerk te gaan. Ik stel vast dat er blijkbaar onduidelijkheden bestaan over de reinigingswijze van aquamarijn. De ene bron geeft aan dat aquamarijn op een gewone wijze of met stoom mag gereinigd worden. De andere geeft dan weer aan dat stoom not done is, maar wel het gebruik van solventen en zeep.

Tot slot, nog even een annekdote over de ring van Meghan. Deze was eigendom van wijlen prinses Diana, de moeder van Harry. Tijdens een trip naar Australië in 1996 werd deze ring door haar voor het eerst publiekelijk gedragen. Het was een wens van Diana dat haar juwelen aan haar zonen werden geschonken. Zo zouden deze stukken op een dag worden doorgegeven aan toekomstige echtgenotes. Wie welke ring kreeg zou ze echter zelf nooit hebben besloten. Er wordt door royaltykenners gesteld dat Harry zelf deze ring heeft uitgekozen voor Meghan. (bron, incl bron foto's: AFP en photo news)


Hey! Ik ben Kristien. Welkom op mijn blog. Een platform vol inspirerende en motiverende verhalen over zelfzorg, creativiteit, uitdagingen en zelfontwikkeling.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Categorieën


Laatste Posts

Lichtpuntjes ontvangen?

Krijg gratis toegang tot de Lichtpuntjesbibliotheek met freebies voor het versterken van jouw mentaal welzijn!

Door op "inschrijven" te klikken ga je ermee akkoord dat ik je mag verblijden met mijn Lichtpuntjes in je mailbox.

Lichtpuntjes worden max. 2 keer per maand verzonden. Uitschrijven kan steeds via de magische uitschrijflink die je onderaan iedere mail vindt.